El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos de cassació impulsats per dues patronals sanitàries concertades catalanes, una d'elles dirigida fins a desembre passat per l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, i obliga a retribuir milers d'hores de guàrdies a preu d'hora ordinària als metges.

Es dóna el cas que el president d'una de les dues patronals que van instar el conflicte col·lectiu sobre aquest tema laboral davant els tribunals, la Unió Catalana d'Hospitals, va estar presidida fins al mes de desembre passat per l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz.

La sentència de la Sala Social del Suprem ordena, segons que va explicar la lletrada del Sindicat de Metges de Catalunya, Teresa Blasi, a recomptar totes les guàrdies realitzades pels metges adscrits a hospitals i centres sanitaris de la XHUP entre els anys 2005 i 2011.

De mitjana, cada metge de la sanitat concertada ha deixat de rebre uns deu euros per hora per unes 463 hores extres realitzades per any, el que pot suposar elevades quantitats que encara no han pogut ser avaluades, va indicar l'advocada.

Sentència anterior

L'alt tribunal ve a confirmar una anterior sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va desestimar la petició de les dues patronals, i també té en compte anteriors sentències de la Sala General del TS.

Aquestes sentències van declarar el dret dels metges subjectes als convenis V i VI de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya (XHUP) a percebre les hores de guàrdia amb el valor de l'hora ordinària de treball quan s'excedissin les 1.826 hores i 27 minuts anuals. L'últim conveni col·lectiu de la XHUP va ser signat l'any 2005 i està prorrogat des del 2008, de manera que la sentència és aplicable a les hores extres treballades superades les 1.826 hores i 27 minuts de jornada anual, ha indicat la lletrada.

Tant la Unió Catalana d'Hospitals com el Consorci Associació Patronal i Sanitària queden obligades a retribuir els milers d'hores extres pagats per sota del preu ordinari.

Les dues patronals van instar davant el TSJC el conflicte col·lectiu davant l'important nombre de demandes individuals presentades pels metges.

Els reclamants individuals demanaven que se'ls reconegués el seu dret a cobrar les hores en règim d'atenció continuada quan sobrepassessin la jornada màxima de 1.826 hores amb 27 minuts com si fossin hores extraordinàries.