El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va parlar sobre la polèmica relacionada amb la rebaixa de l'IRPF a les rendes més altes, tot descartant que el Govern l'apliqui mentre duri "el procés d'ajust pressupostari". El president va fer aquest aclariment després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, anunciés primer la seva intenció de rebaixar el recàrrec de l'IRPF per a les rendes més altes aprovat pel tripartit a la legislatura passada i, hores després, matisés que no ho faria mentre duri el procés d'ajust pressupostari. Mas va qualificar la polèmica creada sobre l'IRPF com d'"artificial i interessada".

Hores abans, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va afirmar que la conjuntura econòmica actual catalana no és propicia per efectuar la rebaixa de l'IRPF a les rendes més altes.

"Aquesta és una proposta amb vista a la competitivitat fiscal de Catalunya, que es preveia com una proposta política, estava en el nostre programa electoral, però no és immediata i requereix un fet primer: tornar a una fase de recuperació econòmica, cosa que ara mateix no es produeix", va sostenir Recoder en declaracions als mitjans. Així, va recalcar que el Govern no "pensa aplicar de cap manera" la mesura en un futur immediat, a la vegada que va criticar el paper de l'oposició.

"Cada vegada que surt alguna cosa en aquest sentit hi ha opinadors polítics o adversaris polítics que ho fan gros i donen carta de veracitat al que simplement és una reflexió amb vista al futur", va assenyalar el conseller.

Així mateix, va aclarir que el que sí recull la reflexió és que el fet que l'IRPF sigui més alt a Catalunya que en altres comunitats provoca que els professionals prefereixin pagar impostos fora, fet que genera "un perjudici més gran" que el benefici que produeix tenir el tipus més alt.

Múltiples reaccions

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va qualificar de "nefast" i de "greu irresponsabilitat" el fet que el Govern parli de la possibilitat de rebaixar l'IRPF a les rendes més altes, en un moment en què està preparant severes retallades en els "serveis públics".

En declaracions a Ràdio Barcelona, Nadal va arremetre contra el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per anunciar primer la seva intenció de rebaixar el recàrrec de l'IRPF per a les rendes més altes aprovat pel tripartit en la legislatura passada i, hores després, matisar que no ho farà mentre duri el procés d'ajust pressupostari del Govern.

Nadal va acusar Mas-Colell d'afegir més "llenya al foc" llançant un altre "globus sonda" per poc després "desmentir" que es vulgui aplicar ara mateix la rebaixa impositiva.

Per al president del grup socialista al Parlament, "no és vàlid" l'argument que mantenir el recàrrec per a les rendes més altes provoca una fuga de capitals de Catalunya. "Mentre s'estan anunciant retallades greus i indiscriminades, el que no pot fer el Govern és retallar ingressos", va remarcar.

Per la seva banda, la líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va censurar les contínues contradiccions del Govern que presideix Artur Mas, al qual va qualificar de "govern en pràctiques" sense preparació per dirigir Catalunya.

Camacho va recordar a l'Executiu que els populars ja van registrar en el Parlament una proposició de llei en el Parlament que incloïa la rebaixa dels impostos apujats pel tripartit el 2010, per la qual cosa va reclamar a CiU que els doni suport.

Mentrestant, el secretari general d'ICV, Joan Herrera va considerar "obscè i indignant que el Govern consagri els privilegis d'una minoria" en pretendre reduir els impostos a les rendes més altes en plena crisi.

ERC també es va mostrar molt crítica amb la proposta anunciada per Mas-Colell. El secretari general del partit, Joan Ridao, va acusar el conseller d'Economia i Coneixement de governar per beneficiar una "minoria selecta" mentre al carrer se succeeixen les protestes contra les retallades socials.

Finalment, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va defensar la intenció de rebaixar l'IRPF a les rendes més altes. "És una mesura interessant, en molts casos ha de tenir sentit perquè hi ha una certa deslocalització dels directius", va dir.