La comptable de la tresoreria de Gisa, empresa d'obra pública de la Generalitat, va reconèixer ahir davant la jutge que utilitzava el seu càrrec per falsificar xecs a nom seu i va suggerir que ho feia perquè és una compradora compulsiva, motiu pel qual part dels xecs els carregava en una targeta del Corte Inglés. Segons fonts judicials, Trinitat I.A., de 45 anys, va falsificar firmes en 207 xecs, des de 2007 fins a l'actualitat, per valor de 513.107 euros que o bé cobrava en finestreta, o ingressava en compte o els carregava en una targeta d'El Corte Inglés; i, si bé va reconèixer el 'modus operandi', es va mostrar sorpresa de la quantitat que Gisa reclama.

Segons va explicar al jutjat d'Instrucció 26 de Barcelona, justificava els xecs amb els pagaments de llicències de l'empresa pública, que després anotava en els llibres com suports comptables, ja que era l'encarregada de la comptabilitat i tenia accés a la caixa.

Les mateixes fonts van exposar que la trama estava ben estudiada, ja que no hi havia apunts comptables duplicats sinó que els dividia de manera que van passar ?inad?vertits en diverses auditories.

En ocasions, aquests pagaments es realitzaven realment a través de transferències, moment en què aprofitava per modificar les quantitats en els apunts, dividir-los i falsificar els xecs.

Irregularitats comptables

La investigació es va iniciar després de la detecció d'irregularitats comptables a l'entitat, gràcies a una auditoria encarregada per la nova direcció, que va iniciar les seves funcions el mes de febrer passat, i que ha desmarcat aquests fets de la trama investigada a Girona per adjudicació irregular d'obra.

L'auditoria versava sobre l'estructura de l'ens, la gestió dels recursos, els sistemes d'informació i de qualitat i els procediments de gestió econòmica de l'entitat.

La labor dels Mossos de realitzar un precís atestat en què van partir dels apunts falsos per trobar tots els xecs que l'acusada va defraudar va facilitar el treball dels lletrats i de la jutgessa, que la va deixar en llibertat, ja que portava a la presó provisional, per aquests fets, des del 9 d'abril.