La Generalitat va avançar ahir que el dèficit dels pressupostos que prepara per al 2011 se situarà "per damunt del 2%" del PIB, amb la qual cosa s'incomplirà el límit de l'1,3% fixat pel Govern, i va garantir que la despesa social serà una "prioritat", en acaparar el 70% dels comptes.

En roda de premsa, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va justificar l'excés de dèficit per ser un "any d'extraordinària excepcionalitat", i va reiterar que no inclourà en el pressupost els 1.450 milions d'euros del Fons de Competitivitat, perquè en els comptes no hi poden figurar partides "fantasma", va dir.

Mas-Colell no va voler fer especulacions sobre fins a quin punt el dèficit de la Generalitat el 2011 excedirà el 2%, però sí que va deixar clar que el govern català complirà el 2012, 2013 i 2014 amb el límit de dèficit pactat aquesta setmana, que és respectivament de l'1,3%, 1,1% i 1% per a aquests anys.

El titular d'Economia va garantir que la retallada en les àrees de Salut, Ensenyament i Benestar Social serà "inferior" al 10% que s'aplicarà al conjunt del pressupost. En aquest sentit, i com a prova de la "clara prioritat" a la despesa social que tindran els comptes, va avançar que aquestes tres àrees suposaran el 70% de la despesa, mentre que en els actuals pressupostos suposaven el 67%, va comentar.

"Aquesta diferència de tres punts no és una ximpleria", va assegurar Mas-Colell, que va destacar que encara que la massa total de la despesa baixa, "la distribució interna afavoreix la despesa social".També el titular d'Economia del govern català va afirmar que, amb la finalitat d'estimular l'economia i facilitar el crèdit, introduirà una "partida significativa" -la quantia de la qual no va precisar-, destinada a l'Institut català de Finances.

El conseller va destacar que treballa en un projecte de pressupostos marcat per l"austeritat, l'esforç, la serietat i la credibilitat" amb la finalitat que d'aquí a "quinze mesos" pugui dir-se que "Catalunya compleix amb els compromisos que pren, que som gent seriosa", va afegir.

Va subratllar que això obliga a un pressupost "rigorós, difícil", que implicarà un "ajust en la despesa pública", però a la vegada va destacar que la retallada del 10% no serà "lineal" en totes les partides.

"Els interessos creixeran", va constatar Mas-Colell, que va destacar que el Govern havia convocat ahir els grups per complir amb una moció aprovada al març al Parlament. Encara que literalment aquesta moció instava el Govern a "presentar els grups parlamentaris, abans del 30 d'abril, els pressupostos de la Generalitat per a l'any 2011", el conseller va donar per complerta la resolució en presentar les "línies mestres" dels pressupostos als grups parlamentaris.

Les reaccions

El PSC va criticar que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, hagi admès que el 2011 el Govern no pot complir amb el dèficit que va prometre.

"És un mal senyal" que el Govern es desviï dels compromisos que va adquirir en el Consell de Política Fiscal i Financera, va assegurar la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, després d'una reunió que van mantenir el conseller i una delegació socialista.

Martínez-Sampere va assegurar que el PSC està més a prop de rebutjar els pressupostos que de facilitar la seva aprovació, tot i que va indicar que encara és aviat per fer valoracions perquè no es pot valorar una proposta que encara no existeix.

Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va posar com a condicions per donar suport als pressupostos de la Generalitat que la despesa social sigui d'un 75 per cent -cinc punts més d'allò anunciat pel Govern-, i que el dèficit sigui de l'1,3 per cent i no de més del 2 per cent.

Per la seva banda, el líder d'ERC, Joan Puigcercós, va admetre que li agradaria pactar amb el Govern els primers pressupostos del president de la Generalitat, Artur Mas.

"Ens agradaria arribar a bon port", va assegurar Puigcercós. "La voluntat -de col·laborar- hi és", va assegurar el líder d'ERC, destacant que el seu partit saluda el gest del Govern de garantir que el 70 per cent de la seva despesa sigui per a polítiques socials.