El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat que el Govern aprovarà abans de l'estiu una gran llei per simplificar els tràmits administratius. En el discurs inaugural de Construmat, que ha obert les seves portes aquest dilluns al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, Mas ha admès que la situació de les finances públiques és "delicada", però que pot ser una oportunitat per què les administracions avancin cap a l'agilització de processos. Al mateix acte, on també ha assistit la secretària d'Estat de l'Habitatge, Beatriz Corredor, el president ha animat a les pimes del sector de la construcció a que apostin per la internacionalització per poder aprofitar el dinamisme de països emergents.

La necessitat d'una simplificació administrativa ha estat una de les mesures per reactivar l'economia que més ha citat el Govern des que va assumir el poder de la Generalitat a finals de 2010, a més d'aparèixer en l'informe que va redactar el CAREC abans de la cimera anticrisi i en les mateixes conclusions d'aquesta cita. Aquest dilluns, el president de la Generalitat ha concretat que el Govern prepara una macro llei, que aprovarà abans de les vacances d'estiu, per simplificar els tràmits burocràtics.

En la seva intervenció a la inauguració de Construmat, Mas ha admès que la situació de les finances públiques és delicada, però que també és cert que les administracions poden agilitar processos i "treure papers". Si no, ha dit, amb la suma de burocràcia, es corre el risc de que programes que estan ben dissenyats acabin sense l'èxit desitjable. En aquest sentit, el president ha posat com a exemple els tràmits per la rehabilitació d'edificis o els estàndards d'habitabilitat, que "són tan alts que no es pot fer pràcticament habitatge de protecció oficial", que és el segment que podria avançar en un moment com l'actual.

L'aposta per la internacionalització

En el mateix discurs, Mas ha animat a les empreses del sector de la construcció a que s'internacionalitzin. Segons ha dit, hi ha molts països on la crisi no es nota, sinó que "van acceleradíssims i que són mercats molt grans". Per aquest motiu, les empreses d'aquest sector, a les que tradicionalment els ha costat fer-ho, han de sortir a fora perquè l'autòcton és un mercat petit i, si no hi ha alternatives, quan comença a anar malament, "comencem a patir".

El president ha assenyalat com a repte aconseguir que, a part de les grans empreses, també les pimes es puguin "enganxar" al carro de la internacionalització. Mas ha ofert el suport del Govern en aquest procés.

Precisament la internacionalització és una de les apostes que ha fet l'edició de Construmat d'aquest any, la dissetena. El president del saló, Josep Miarnau, ha explicat que la internacionalització és el que uneix els tres grans eixos de Construmat: la innovació, la rehabilitació i la sostenibilitat. Per això, segons ha dit, el certamen s'ha interessat en captar compradors de països emergents com ara Brasil o Marroc. A més, Construmat acull el primer fòrum hispà-brasiler de la construcció. En aquest sentit, la setmana passada es va anunciar la celebració de Construmat a la Xina el 2012.

El segment de la rehabilitació

A banda de reiterar l'aposta per la internacionalització, totes les autoritats que han participat a la inauguració, han destacat la rehabilitació d'edificis com el segment que millor comportament té en aquests moments de crisi de la construcció i immobiliària. La secretària d'Estat d'Habitatge, Beatriz Corredor, ha afirmat que fomentar la rehabilitació ha estat una de les prioritats del govern espanyol. A més de l'oportunitat econòmica per a les empreses del sector en un moment com l'actual, Corredor ha remarcat la necessitat de renovació del parc d'habitatges espanyol perquè, segons ha dit, el 50% té més de 30 anys i no va haver d'assumir les actuals exigències en matèria de sostenibilitat o seguretat.

Corredor ha assegurat que l'executiu espanyol ha posat en marxa projectes legislatius com ara la Llei de Sostenibilitat en el medi urbà, que atendrà a la inspecció tècnica dels edificis i que procurarà que aquesta sigui generalitzada a totes les comunitats autònomes, és a dir, que fixarà criteris bàsics per a totes elles. Això es farà, segons ha volgut deixar clar la secretària d'Estat al president Mas, tot respectant les competències autonòmiques.

El camí de la recuperació

Construmat 2011 té com a eixos temàtics principals les àrees que, segons els experts, podran ajudar al sector a la reactivació de l'activitat: la innovació, la rehabilitació i la sostenibilitat, a més de l'aposta per la internacionalització. En el discurs inaugural, Mas ha destacat el fet que aquest any hi ha presents gairebé el mateix nombre d'expositors que el 2009, tot i el delicat moment econòmic que viu el sector, i ha agraït les empreses presents aquest esforç.

El saló, que se celebra des d'aquest dilluns i fins al proper dia 21 de maig al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, té com a novetat aquest any una jornada oberta al públic no professional que tindrà lloc per primera vegada en els 32 anys d'història de Construmat.