Els Mossos d'Esquadra van rebre més de 60 denúncies diàries per robatoris en el metro de Barcelona el 2010, sobretot de turistes que van acabar plomats per carteristes molt professionals a les parades més cèntriques i concorregudes de la ciutat.

En una entrevista, l'intendent cap de l'Àrea Regional de Transport Urbà (Artu) dels Mossos, Xavier Serrano, va explicar que els turistes són l'"objectiu predilecte" dels lladres perquè acostumen a portar més diners i pertinences a sobre, estan més despistats i perquè el dia del judici és molt possible que no hi acudeixin. Segons va detallar el responsable policial, la xifra de denúncies s'eleva fins a ?gai?rebé les 90 per dia si es té en compte tota la xarxa de transport metropolità de Barcelona.

31.000 actuacions policials

Així, tot el 2010 els Mossos van fer 31.000 actuacions a la xarxa de transport de la ciutat, concretament 687 detencions, 1.867 denúncies i 28.467 identificacions, mentre que els quatre primers mesos d'aquest any han fet 285 detencions, 533 denúncies i 9.626 identificacions. Això suposa que cada dia es fan una mitjana de dues detencions -són "in fraganti" o amb testimonis i quan el robatori passa de 400 euros-, cinc denunciats -per robatoris menors de 400 euros- i 78 identificacions.

Davant d'aquestes xifres, Serrano va recordar que cada dia agafen el Metro 1,2 milions de passatgers i que la xarxa de transport metropolità té fins a tres milions de viatgers diaris. En hora punta, per exemple, al Metro hi ha 135 trens que circulen alhora. Tot i admetre que els fets delictius que ocorren al dia "sempre seran molts" i creu que l'ideal seria eradicar-los, amb aquest volum de passatgers veu molt complicat reduir-ne encara més el nombre. "Necessitaria una barbaritat de gent per poder controlar aquest volum, moltíssima gent", va ressaltar Serrano, qui actualment compta amb 80 policies en la seva àrea.

Si es dibuixa un mapa amb els punts calents a la xarxa de metro, les estacions més conflictives són: Passeig de Gràcia, plaça Catalunya, Urquinaona, Sagrada Família, Plaça Espanya i Diagonal. A l'estiu, també les parades de la Línia Groga com Ciutadella, Barceloneta i Bogatell.