Els sindicats han rebutjat la proposta de calendari escolar per al curs 2011-2012 que els ha presentat aquest dimecres el Departament d'Ensenyament. En una reunió de la mesa sectorial, la conselleria els hi ha explicat l'ordre provisional que proposa iniciar les classes el 7 de setembre i distribuir set dies de lliure disposició al llarg del curs.

Els sindicats consideren que iniciar el curs tan aviat impedeix que els centres puguin organitzar les classes. A més, asseguren que eliminar la Setmana Blanca però donar l'oportunitat que aquests dies de festa es facin seguits és només una forma de donar aquesta setmana "camuflada" i amb l'avantatge de no donar subvencions per ajudar a les famílies.

La proposta del Govern contempla començar les classes el 7 de setembre per al segon cicle d'educació Infantil i els ensenyaments obligatoris i postobligatoris. En el cas del Cicles Formatius de Grau Superior, les escoles oficials d'idiomes i els centres de formació d'adults, la data proposada és el 14 de setembre. En tots els casos el final de les classes serà el 22 de juny. D'altra banda, desapareix la Setmana Blanca i els cinc festius es repartiran al llarg del curs, de tal manera que els centres tindran set dies de lliure disposició.

La portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO, Montserrat Ros, ha explicat a la sortida de la reunió que tots els membres de la mesa sectorial han coincidit en que el curs hauria de començar més tard per donar temps als centres a organitzar-se, per exemple el dilluns 12 de setembre. D'aquesta manera, Ros ha defensat que també es solucionaria el problema de tenir set dies de lliure disposició a repartir al llarg del curs.

Ha advertit que aquest fet pot provocar que alguns centres puguin ajuntar fins a dues setmanes seguides de festa i "sense cap previsió" per a les famílies. Per això, ha considerat que és un calendari "poc meditat" i amb "incongruències", com per exemple que es demani als professors que facin "tot alhora", en al·lusió al fet que els exàmens de extraordinaris de Secundària i el primer curs de Batxillerat també es preveuen per a principis de setembre.

Ros ha criticat també que els representants del Departament hagin anat a la reunió sense la voluntat de buscar cap acord i amb la voluntat de fer-ho "un tràmit", ja que ha assegurat que la conselleria dóna per tancada aquesta qüestió.

Partir del calendari pre-Maragall

El portaveu d'USTEC·STES, Ricardo Rodilla, ha considerat que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hauria d'haver partit del calendari anterior al que va instaurar l'exconseller Ernest Maragall perquè era el que tenia més consens. A partir d'aquí creu que s'hauria d'haver obert un debat social sense presses.

Rodilla ha dit que les principals objeccions són que falta temps per preparar les classes i el fet que algunes escoles puguin agafar seguits els dies de lliure disposició i altres no, perquè "impulsa una diferenciació entre centres rics i pobres", ja que creu que segons el nivell social de l'alumnat hi haurà qui podrà fer una Setmana Blanca i qui no. "L'administració s'estalvia els diners en subvencions", ha lamentat.

Des d'UGT, Carme Pinos ha considerat "molt difícil" que els centres tinguin temps per organitzar les classes i considera que el calendari proposat és el resultat d'un nou model d'escola que "crearà fragmentació" dins dels centres.

Ha criticat especialment el "maquillatge a la descarada" de la Setmana Blanca, ja que tot i els seus problemes, aquest curs contemplava un seguit de subvencions i no serà així el curs que ve.

Acord per mantenir l'estabilitat de 2.500 interins un any més

D'altra banda, els sindicats i el Departament han arribat a l'acord de prorrogar un any més l'acord d'estabilitat amb uns 2.500 professors interins amb vacant, d'un total d'uns 6.000, segons ha explicat Ros.

La portaveu ha valorat que és "una cosa petita" perquè no s'ha pogut prorrogar per al conjunt dels interins, però ha defensat que d'aquesta manera almenys es pot assegurar la feina d'aquests 2.500.