Un 40 per cent dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) té personal mèdic amb contractes precaris, segons que va informar ahir el sindicat Metges de Catalunya en un comunicat.

Es tracta de contractes mileuristes, de 25 hores setmanals, renovables mensualment i sense accés a formació continuada, que fins ara només s'usaven puntualment per cobrir substitucions d'estiu i ara, arran de les retallades sanitàries, ja afecten qualsevol mena de suplència i interinitat en centres públics.

Metges de Catalunya va explicar que en aquest tipus de contractes la dedicació del metge és exclusivament assistencial i no es reserva un terç de la jornada a la formació, docència, investigació i sessions clíniques, tal com estableix la normativa vigent.

El president del Sector de Primària del sindicat, Francisco Ridao, ha advertit que aquesta política territorial "atempta directament contra la feina en equip i no permet al facultatiu compartir informació clínica amb la resta de la plantilla, amb l'objectiu de poder mantenir la qualitat assistencial".

Des del sindicat, també s'ha denunciat que els contractes de 25 hores suposen una reducció salarial del 30 per cent i la impossibilitat d'accedir a la retribució variable.

Baixes sense cobrir

Des d'aquesta organització, a més, s'ha posat de manifest que un 19 per cent dels centres d'atenció primària té baixes per maternitat sense cobrir; un 31 per cent, baixes per malaltia sense cobrir i un 61 per cent, reduccions de jornada sense reemplaçar.