El diputat no adscrit Joan Laporta ha anunciat aquest dimarts que votarà a favor dels pressupostos lliurats aquest dimarts al Parlament. Davant aquesta posició, la clau perquè els comptes de l´executiu de Mas vegin la llum les té ERC. Si els 10 diputats republicans s´abstinguessin, CiU en tindria prou del vot afirmatiu de Laporta per donar el vist-i-plau als pressupostos, que sumarien 63 vots enfront dels 62 que suposen la negativa del PSC, PPC, ICV-EUiA, C´s i SI, que han arremès durament contra els comptes del Govern, que es configuren com els primers pressupostos decreixents de la història.

De moment, però la postura d´ERC no és favorable al Govern. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha anunciat el seu "no d'entrada" als pressupostos de la Generalitat si el Govern no s'obre a negociar les retallades. Simó ha advertit que ERC presentarà una esmena a la totalitat si l'executiu no deixa d'actuar com si tingués majoria absoluta, i s´ha donat de marge deu dies per pensar-ho.

"No n'hi ha prou en dir 'absteniu-vos per responsabilitat', perquè la primera responsabilitat que tenim els partits és intentar que amb els pressupostos no es faci un estropici en la cohesió social", ha remarcat Simó, que ha denunciat que en xifres absolutes, la meitat de l'ajust se l'emporten els departaments de Salut, Ensenyament i Benestar.

Tanmateix, la republicana ha opinat que el "castell argumental" que ha construït Mas-Colell assegurant que no hi havia marge de maniobra es desmunta en el moment que eliminen l'impost de successions. En aquest punt, ha expressat de nou el rebuig d'ERC a aquesta reforma i ha destacat que només afecta 500 persones. "I en canvi, hem d'estrènyer el cinturó en el pressupost de Salut, d'Educació i de Benestar", ha reblat.

"No s´han mogut de la seva posició inicial"

La diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere ha anunciat l'esmena a la totalitat que el seu grup presentarà contra els pressupostos. La socialista ha carregat contra el Govern per exigir sacrificis als 7,5 milions de catalans per beneficiar 529 famílies que hereten més d'un milió d'euros. Es referia així a la rebaixa de l'impost de successions que es debatrà dimecres al Parlament. Martínez-Sampere ha denunciat l'actitud de l'executiu, "que no s'ha mogut ni un mil·límetre de les seves posicions inicials", i ha assegurat que les retallades que planteja són "estructurals" en funció d'un model determinat i ha criticat que els comptes renunciïn a lluitar contra la crisi.

Tanmateix, Martínez-Sampere ha carregat contra les declaracions del conseller d'Economia que ha assegurat que no hi havia marge per negociar els pressupostos. "El pressupost no ve imposat. Sempre hi ha elecció, i aquesta no és la millor elecció", ha dit la socialista, que ha criticat uns comptes que "no aposten per la reactivació econòmica, s'obliden dels aturats i contenen un relat que és inassumible en termes de cohesió social, perquè consolida la doble retallada: serveis públics i ingressos".

Al seu parer, quan Mas-Colell demana corresponsabilitat, el que està reclamant en el fons és "obediència". "Diu que vol ser ajudat però vol ser aplaudit", ha reblat la diputada, que ha lamentat l'actitud de l'executiu perquè "no s'ha mogut ni un mil·límetre de les seves posicions inicials"

Critiques per actuar "com si tingués majoria absoluta"

El PP de Catalunya ha coincidit amb ERC en criticar durament el Govern per actuar amb els pressupostos "com si tingués majoria absoluta". El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha anunciat que tal com estan els comptes els populars catalans no els hi donaran suport.

En aquest context, ha avisat l'executiu que "si no hi ha una rectificació i el Govern manifesta la seva manca de voluntat per buscar un acord aleshores" el PPC no "tindrà cap altra solució que presentar una esmena de retorn". De moment, Millo ha dit que es prenen un termini de vuit dies per decidir la possible presentació d'aquesta esmena a la totalitat als pressupostos.

Pressupostos "insensibles socialment"

El portaveu d'economia d'ICV-EUiA, Joan Boada, ha criticat els pressupostos que ha presentat aquest dimarts el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, perquè només concentren les "retallades" en la partida de la despesa, que afecta "els més vulnerables", mentre no toca la partida d'ingressos amb una pujada d'impostos que no afectin la "majoria social del país", com un gravamen sobre l'energia nuclear que proposen els ecosocialistes.

Boada també ha lamentat que els pressupostos "contrauen i deprimeixen l'economia" i ha posat com a exemple les reduccions en diversos departaments "inversors" com Territori i Sostenibilitat, o altres com Economia i Coneixement, o Empresa i Ocupació.

L´ecosocialista també ha lamentat que els pressupostos "allunyen" Catalunya "dels estàndards europeus de despesa pública" i que són "insensibles socialment". El portaveu d´ICV-EUiA ha criticat que els ciutadans de Catalunya compten "amb 1.200 milions d'euros menys per a serveis socials", l'equivalent al que deixarà d'ingressar la Generalitat amb la supressió de l'impost de successions.