El curs escolar 2011-2012 a Catalunya començarà el pròxim 12 de setembre i els centres tindran cinc dies de lliure disposició en comptes dels 7 actuals, que podran ajuntar en una mateixa setmana si demanen autorització per a això, segons que va informar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

La consellera va presidir ahir la reunió del Consell Escolar de Catalunya que va aprovar per 28 vots a favor, 9 en contra i 7 blancs, el dictamen de la Comissió de Programació Educativa de la conselleria, que va establir el calendari escolar del pròxim curs.

Jornada partida

Rigau va explicar que l'horari escolar serà de jornada partida de nou del matí a dos quarts de cinc de la tarda per a primària i ESO, que tindran dues tardes lectives, encara que els centres tindran autonomia per decidir si acaben a les cinc de la tarda.

El pròxim curs acabarà el 22 de juny de 2012, que serà l'últim dia de classe, però els professors treballaran fins al 2 de juliol, en lloc del dia 7 de juliol com aquest any.

Segons la consellera, el calendari escolar havia rebut un suport majoritari del Consell Escolar de Catalunya i va assegurar que el seu objectiu és "centrar el debat en la lluita contra el fracàs escolar i no en horaris i calendaris".

El consell, en què estan representats professors, famílies, administracions locals i tots els sectors relacionats amb l'ensenyament, va decidir reduir de 7 a 5 els dies de lliure disposició una vegada que la conselleria va decidir abolir la setmana blanca, encara que es permetrà als col·legis que ho sol·licitin ajuntar aquests cinc dies per poder seguir mantenint-la prèvia autorització dels serveis territorials d'Ensenyament. Els centres que optin per no tenir una setmana no lectiva repartiran els cinc dies de lliure disposició equitativament entre els tres trimestres, va explicar la consellera.

Inicialment, el departament d'Ensenyament va proposar que el curs escolar comencés el 7 de setembre, encara que es va mostrar oberta flexibilitzar l'inici fins al 15 de setembre per buscar el màxim consens, i finalment s'ha acordat el dia 12.

El calendari escolar fixa els 175 dies lectius preceptius, distribuïts en tres períodes de vacances, Nadal, Setmana Santa i estiu.

Els horaris de primària seran de matí i tarda, a l'ESO hi haurà dues tardes lectives, en el Batxillerat l'horari preferent serà de matí i en la Formació Professional, jornada intensiva bé de matí o bé de tarda.