"No es pot negociar un vot a canvi de qüestions que han de complir el govern de l'Estat perquè són acords ja establerts". Aquesta ha estat bàsicament la valoració que ha fet la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, de la reunió del passat 25 de maig del vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, a la casa dels Canonges per aconseguir el suport parlamentari de CiU i donar estabilitat al PSOE fins al final de legislatura. Simó ha acusat Rubalcaba de seguir "amb el xip posat del peix al cove" i ha demanat a Mas que "no negociï qüestions que són 'impepinables' que s'han de complir".

En declaracions als passadissos del Parlament, la dirigent republicana ha criticat que el vicepresident espanyol segueix amb "el xip posat del peix al cove" i introduir en la negociació per un sí de CiU als pressupostos de l'Estatut temes que ja s'han de complir perquè ho marca la llei com per exemple "completar traspassos de Rodalies i Regionals, una gestió descentralitzada del Prat i el fons de competitivitat". Per això, ha considerat que CiU no ha d'entrar en aquesta negociació. "Si Mas parlava com a president de la Generalitat o líder de CiU en la reunió amb Rubalcaba li ha de dir que són temes de país i acordats i han de ser tots els partits que han de dir no o sí i no només CiU".

ERC també considera que s'han de posar altres temes sobre la taula en aquesta negociació i que donin valor afegir. Ha reiterat que "negociar sobre les qüestions que el PSOE ha de complir no té cap sentit" i ha demanat a Mas que "no entri a negociar qüestions que son 'impepinables' que s'han de complir".

Simó considerat que és una reunió entre dos partits polítics, CiU i PSOE, en un marc institucional com el Palau de la Generalitat i no el carrer Còrsega, on té la seu CDC. "És una reunió entre dos partits polítics tot i que es barregi govern i partits", ha manifestat. En aquest sentit, ha afirmat que es tenen presos la mida i que "són incapaços de sortir del guió com a país i s'ha de dir prou". "CiU es feble amb els forts i fort amb els febles com s'ha vist amb els pressupostos", ha afegit.

PSC

Per la seva part, el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha situat aquest dijous la reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el vicepresident espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba en l'"estricta normalitat bilateral de govern a govern", i ha dit que espera que n'hi hagi més. "Que el govern d'Espanya es mogui cap al govern de Catalunya ens sembla bé, sigui d'allà cap aquí o a d'aquí cap allà. Qualsevol moviment ens sembla bé, necessari i forma part de la lògica estatutària", ha argumentat en declaracions als periodistes. Nadal ha explicat que el PSC sabia des del dia anterior que es produiria aquesta trobada al Palau de la Generalitat.

Partit Popular

D'altra banda, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha advertit aquest dijous al president de la Generalitat, Artur Mas, que la seva reunió amb el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, a la casa dels Canonges no ajuda de cara la negociació dels pressupostos de la Generalitat. De fet, Sánchez-Camacho ha manifestat que és una "greu equivocació" i que aquesta reunió no ajuda en cap àmbit en les seves relacions amb el PP tant a Catalunya com a l'Estat. Així mateix, ha demanat a CiU "seriosament que deixin de ser el salvavides de Zapatero i del PSOE que està portant a Catalunya i a l'Estat a la UVI".