El president de la Generalitat, Artur Mas, va apel·lar ahir a la "responsabilitat" de l'oposició perquè faciliti l'aprovació dels pressupostos i va oferir diàleg, però es va topar amb un rebuig inicial unànime als comptes.

A la sessió de control al president català, en el ple al Parlament, Mas va fer una crida als grups opositors a "no obstaculitzar" l'aprovació dels pressupostos de 2011, alertant que sense ells Catalunya cauria pel "precipici".

CiU, a sis escons de la majoria absoluta, només té assegurat el vot a favor dels comptes del diputat Joan Laporta, així que necessitaria, almenys, l'abstenció del PSC, del PP o d'ERC.

No obstant això, les constants apel·lacions del president de la Generalitat a la "responsabilitat" de l'oposició no van recollir més que crítiques frontals al projecte pressupostari presentat dimarts, que implica una retallada en la despesa de 2.680 milions d'euros.

Més enllà del "no" categòric expressat pel secretari general d'ICV, Joan Herrera, que veu "impossible" arribar a un acord amb CiU en aquest assumpte, el duel dialèctic més abrupte el van mantenir Mas amb el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal.

Nadal va acusar el Govern d'"imposar" uns pressupostos sense deixar "marge" per retocar-ne el contingut. En la rèplica, Mas li va clavar que el mateix Govern de José Luis Rodríguez Zapatero exigeixi a la Generalitat que retalli "el doble" del que es planteja en els pressupostos i va assenyalar al PSC com a directe "responsable" de la situació financera de Catalunya.