La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, investiga l'actuació de l'Ajuntament en relació als acampats de la plaça Catalunya, i especialment la intervenció d'efectius antiavalots de la Guàrdia Urbana en el desallotjament de divendres passat.

Maria Assumpció Vilà, que ha iniciat la seva actuació d'ofici, ha preguntat al consistori quina va ser la seva posició des de l'inici de la concentració, i quin òrgan o regidoria va prendre la decisió d'actuar.

La intervenció dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana per netejar la plaça i evitar la presència d'objectes potencialment perillosos ha suscitat la polèmica i des de diverses instàncies, com el Síndic de Greuges, s'han iniciat processos d'investigació sobre l'actuació policial.

En un comunicat de premsa, la defensora de la ciutadania de Barcelona qüestiona l'"ètica", l'"equitat" i el "respecte a la dignitat de les persones" de la intervenció policial i la proporcionalitat dels mitjans fets servir.

La síndica de Barcelona considera que hi ha indicis per pensar que es va produir una "actuació coercitiva cap als manifestants en què va participar la Guàrdia Urbana".

Propera compareixença

El conseller d'Interior, Felip Puig, compareixerà dimecres que ve al Parlament per donar explicacions sobre el dispositiu policial. Segons van informar fonts del departament, Puig tindrà ja a les seves mans els informes interns sobre el dispositiu, amb tots els detalls sobre què va ocórrer en cada moment i si hi van haver errades.

D'altra banda, Puig va va suggerir retenir preventivament en comissaria els vàndals reincidents cada vegada que se celebri un partit de futbol susceptible de desembocar en una celebració massiva al carrer. En aquest sentit va reconèixer que potser s'hauria de "plantejar-se" la reforma del codi penal i posar sobre la taula fórmules per posar setge als "professionals dels disturbis".