El Parlament va aprovar una moratòria per a la creació de les vegueries amb els vots a favor de CiU, PPC i Ciutadans, els vots en contra de PSC i ERC i l'abstenció d'ICV i SI, fins que es modifiquin les normes estatals que permetin la constitució de totes elles.

La cambra catalana va debatre el projecte de llei presentat pel Govern de CiU per modificar la Llei de vegueries que es va aprovar l'any passat a instàncies del tripartit i que establia la divisió territorial de Catalunya en set vegueries, iniciativa que ha estat aprovada per 79 vots a favor, 39 en contra i 12 abstencions.

La legislació vigent estableix que, després de les eleccions municipals del passat 22 de maig, s'han de constituir els consells de vegueries de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona en substitució de les actuals diputacions provincials, mentre que les vegueries de les Terres de l'Ebre, Alt Pirineu i la Catalunya central quedaran ajornades fins a la reforma de les normes estatals.

La justificació

En l'exposició de motius que es recull en el text que va presentar el Govern a la cambra catalana, es justifica aquest ajornament per l'"actual moment de crisi" i davant la "necessitat" de la seva adequació a la llei electoral per "garantir l'efectiva i íntegra constitució" de les vegueries com a organització territorial bàsica de Catalunya.

Durant la seva compareixença per presentar aquest projecte de llei, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va insistir que la llei actual "no es pot desenvolupar" fins que s'hagin modificat les normes estatals.

"Tots volem una llei que tingui les competències i el finançament que requereix, que no sigui un simple canvi de cartells i un brindis al sol", va raonar Ortega.

La diputada del PSC Laia Bonet va justificar el "no" del seu partit durant la votació en considerar que es tracta d'una "farsa" i va rebatre els arguments de crisi econòmica.