El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha justificat avui una previsible pujada del cànon de l'aigua per cobrir la despesa ordinària de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i evitar que faci fallida.

En resposta a una interpel·lació plantejada pel diputat de CiU Ramon Espadaler, Recoder ha recordat que l'ACA es troba en una situació de "fallida", ja que està "carregada de deutes" i és "incapaç de fer-los front".

El conseller ha constatat que en aquests moments l'ACA s'està "finançant a càrrec dels proveïdors", és a dir, sense pagar les seves factures per serveis. "Ho he de reconèixer, i se'm cau la cara de vergonya", ha afegit el conseller.

Lluís Recoder ha assenyalat que el deute de l'ACA supera els 1.300 milions d'euros i que la "reducció de la despesa", és una mesura immediata per fer front al dèficit.

Recoder també ha assenyalat que per fer front a la despesa ordinària de l'ACA és necessària una pujada del cànon de l'aigua que s'està estudiant i que, segons fonts de la conselleria, s'haurà d'aplicar en els pròxims mesos perquè la situació de l'agència no empitjori.

"Podem parlar i discutir sobre a qui s'ha de carregar un increment més alt i més baix, qui té dret a què se li rebaixi i qui té l'obligació de pagar una mica més. El que no podem fer és simular que no hi ha cap problema, perquè n'hi ha", ha assenyalat el conseller.

En referència al deute acumulat de l'ACA, Recoder ha assenyalat que s'estan estudiant altres mesures de refinançament.

Entre aquestes mesures anunciades per Recoder es troba el "traspàs d'instal·lacions de la Generalitat al món local" o que l'ACA se centri només en els "serveis obligatoris", és a dir, els que li corresponen per llei. "Tots els no obligatoris, no els prestarem", ha insistit el conseller.