El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura, dependent del Consell d'Europa, investigarà les càrregues policials de divendres passat dia 27 contra els acampats a la plaça Catalunya de Barcelona.

Diversos membres del Comitè van acudir ahir a Barcelona en una visita que ja estava programada per analitzar l'actuació dels cossos policials de Catalunya en general i es van reunir amb un grup de juristes prodrets humans de Barcelona, han informat assistents a la trobada.

Als responsables del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura o Tractes Inhumans i Degradants, integrat per experts internacionals elegits pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa, se'ls va lliurar un informe amb més de 200 fotografies i textos sobre la intervenció policial de divendres passat, segons avança avui el diari "El País".

El Comitè es va comprometre a investigar les càrregues dels Mossos d'Esquadra contra els concentrats en suport dels indignats i elaborarà un informe amb les seves conclusions sobre l'actuació policial i les recomanacions que cregui necessari formular als responsables d'Interior.

A més d'analitzar si les càrregues policials van ser desproporcionades, els membres del Comitè investigaran la legalitat del fet que els agents antiavalots que van participar en la intervenció de divendres passat no portessin visible el número d'identificació malgrat estar obligats a això per una ordre d'Interior.

En la roda de premsa posterior a la intervenció policial, el conseller d'Interior, Felip Puig, va al·legar que els mossos sí portaven el número d'identificació (TIP), però que no se'ls veia perquè vestien a sobre l'armilla de protecció.

Els membres del Comitè, l'última visita dels quals a Espanya va ser l'any 2008, també analitzaran l'actuació dels Mossos d'Esquadra en els incidents posteriors al desallotjament d'estudiants contraris al "pla Bolonya" i altres intervencions policials, així com incidents ocorreguts al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona i a les presons catalanes.