Entitats familiars han lamentat aquest dijous la supressió de les ajudes universals per nens de fins a tres anys a càrrec i fins als sis en el cas de les monoparentals, una mesura temporal que tornarà a estar vigent quan passi l'actual situació econòmica, segons ha precisat la Conselleria de Benestar i Família de la Generalitat.

"Aquesta supressió significa un pas enrere en els drets universals", ha lamentat el president de la Federació d'Entitats d'Atenció i Educació a la Infància i Adolescència (Fedaia), Jaume Clupés, reclamant a la conselleria que tan aviat com sigui possible aquestes ajudes tornin a les famílies.

En aquest sentit, la Fedaia ha demanat a la Generalitat que les famílies amb menys recursos rebin més ajudes perquè els fills no pateixin les conseqüències de les retallades pressupostaries.

El president de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc), Raül Sánchez, ha explicat que la mesura genera desconfiança per al foment de la natalitat i que, tot i que costarà d'acceptar-la, en un context econòmic difícil cal perquè també es retallen altres prestacions molt més "supèrflues".

Sánchez ha assenyalat que, en converses amb la Conselleria, els han assegurat que el gener de 2013 es recuperarà la universalitat de les ajudes, a més d'un augment en l'edat i en la quantia.

En la mateixa línia s'ha referit el president a Catalunya de Professionals per l'Ètica i membre del Fòrum Català de la Família, Ramón Novella, que ha manifestat la seva preocupació davant d'aquesta "reculada en el desenvolupament de la societat".

"Si l'argument és que estem en crisi, la supressió de les ajudes universals suposa un augment de la crisi i un retrocés de la natalitat que provocarà dificultats per mantenir el nivell d'estat", ha afegit Novella.

Alhora, des del Grup d'Entitats Catalanes de la Família (Gec), Daniel Arasa ha revelat que el president de la Generalitat, Artur Mas, reconeixia que serà molt difícil mantenir les ajudes "com a mínim durant un temps" i lamentava haver d'aplicar retallades en aquest àmbit.

"En altres camps les retallades parteixen de nivells alts d'ajudes mentre que en el referent a les famílies partíem de la precarietat", ha explicat Arasa, que ha conclòs que tota retallada significa "ploure sobre mullat".