La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació preliminar per determinar si la propaganda electoral de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) a les eleccions municipals del mes passat pot constituir un delicte d'incitació a l'odi racial.

El fiscal especialitzat en Delictes d'Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, ha obert diligències preprocessals arran de tres denúncies presentades per l'associació Jama Kafo de Mataró, el Síndic de Greuges de Santa Coloma de Gramenet i un grup d'estudiants de la Universitat de Barcelona (UB).

La propaganda denunciada per aquestes entitats, que va ser enviada a domicilis particulars com a correspondència electoral, inclou una carta amb l'ideari del partit xenòfob, acompanyada d'un fals xec per import de 4.000 euros a nom d'un tal "Mohammad Alcabir Amir" i amb l'encapçalament de "Pacte Nacional per la Immigració" al lloc reservat al segell de l'entitat bancària.

Al costat del xec, el partit liderat per Josep Anglada resumia les seves propostes polítiques, amb missatges com "primer els de casa" o "no hi ha lloc per a cap més, ni cívic ni incívic, ni legal ni il·legal".

El fiscal ha encarregat a la policia que analitzi la propaganda electoral d'Anglada i investigui la difusió que aquesta ha tingut a Catalunya durant la campanya.

A més, ha requerit a la policia el material gràfic o audiovisual que pugui estar relacionat amb el discurs xenòfob difós en la propaganda electoral, cosa que podria incloure mítings dels candidats de Plataforma per Catalunya a les eleccions municipals.

De fet, entre la propaganda electoral de la formació xenòfoba figurava un polèmic anunci que mostrava tres adolescents amb minifaldilla jugant a la corda, i en un salt a l'any 2015, acabaven transformant-se en tres joves cobertes amb un "burca", mentre de fons sonava música àrab.

En els comicis del passat 22 de maig, Plataforma per Catalunya (PxC) va aconseguir tres regidors a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), la segona ciutat més poblada de Catalunya, i va augmentar la seva representació al mapa català en superar els 60 regidors.

El major creixement de la formació presidida per Josep Anglada es va produir a l'àrea metropolitana de Barcelona, amb dos regidors i 6.013 sufragis a l'Hospitalet, i tres representants més a Santa Coloma de Gramenet, on va rebre 3.494 vots.

El bufet d'advocats Col·lectiu Ronda, que ha interposat davant la Fiscalia una de les denúncies en nom de l'associació Jama Kafo, demana al seu escrit que el ministeri públic intervingui contra "forces polítiques de caràcter xenòfob, que ataquen i discriminen directament les persones".

Anglada i un altre regidor de la seva formació a Vic (Osona) estan a l'espera de judici per un delicte d'incitació a l'odi racial en distribuir uns pamflets apòcrifs de contingut xenòfob que ridiculitzaven la comunitat magribina, un fet pel qual la Fiscalia els demana any i mig de presó.