El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha celebrat que la ministra de Sanitat, Leire Pajín, hagi accedit a celebrar una reunió extraordinària del Consell Interterritorial de Sanitat per tractar el finançament de la sanitat en temps de crisi. Aquesta és una petició del govern de la Generalitat que reclama el pagament de 150 milions d'euros per diversos conceptes com la compensació econòmica per atendre pacients d'altres comunitats autònomes o prestacions estatals que només paga Catalunya, quan l'Estat també hauria de contribuir. Boi Ruiz ha afirmat que la trobada es produirà quan es constitueixin els nous governs autonòmics i espera que sigui abans de l'estiu.

Durant el primer Consell Interterritorial de Salut al que ha assistit el conseller Boi Ruiz, la ministra de Sanitat li ha donat el vistiplau a la seva proposta de reunir aquest òrgan del sistema sanitari de manera extraordinari per establir el futur finançament del sistema dins l'actual context de crisi. Ruiz creu que no es pot defugir del debat sobre que s'ha de fer amb el sistema i el seu sosteniment i que per això cal un "acord".

Quan els nous governs de les comunitats autònomes s'hagin constituït, ha explicat Ruiz, es reunirà el Consell. El conseller espera que sigui abans de les vacances d'estiu perquè a partir del mes de setembre s'han d'acabar de tancar els pressupostos dels territoris.

Una de les qüestions que es tractarà en aquesta trobada és buscar una solució per a les "disfuncions" que provoca al finançament l'atenció de pacients d'altres comunitats a Catalunya. Ruiz creu que no és un problema entre comunitats, sinó que el que falla és el mecanisme que no permet acords bilaterals, sinó que ha de passar per un consens de tots.

Aquesta reivindicació està inclosa dins la petició que va fer el conseller quan es va reunir amb la ministra a mitjans del mes de maig. Ruiz li va reclamar el pagament de 150 milions d'euros per aquest concepte però també per d'altres com prestacions estatals que només paga Catalunya, quan l'Estat hauria d'aportar també.

Sobre les retallades que el departament de Ruiz es planteja fer per reduir el dèficit, el conseller ha afirmat que la ministra no n'havia fet cap esment perquè aquesta és una decisió de Catalunya que té "autonomia i sobirania" per prendre-la.