El conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell, veu "dificilíssim" que el govern espanyol pugui complir amb el seu objectiu de reducció del dèficit si no aprova un ajust addicional i ha recomanat, per exemple, la paralització de l'arribada de l'AVE a Extremadura.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas-Colell s'ha mostrat convençut que el Ministeri d'Economia "intenta fer els deures", encara que veu "dificilíssim" que ho aconsegueixi abans de final d'any si no es prenen algunes mesures que ell creu factibles perquè, almenys algunes d'elles, no tindrien repercussió en els ciutadans.

En aquest sentit, ha assenyalat que "no sé si la ciutadania notaria que es cancel·lessin les obres de l'AVE d'Extremadura. No tinc res en contra d'elles, però Portugal ja ha dit que no farà l'AVE fins a la frontera, per tant hi ha un àmbit d'obres d'infraestructura que es poden ajornar sense afectar la ciutadania".

A més, Mas-Colell creu que el govern espanyol "encara té marge" per actuar i arribar a la reducció del dèficit compromesa si continua actuant al camp de les reformes estructurals, com les que fan referència a la negociació col·lectiva i al mercat de treball, atès que el pagament de les prestacions per desocupació és una de les partides importants del pressupost. "Si no fem els deures, anirem malament. Per tant, hem de fer els deures", ha reiterat el conseller.

Respecte a les finances de la Generalitat, Mas-Colell ha admès que l'administració autonòmica haurà d'emetre més deute o rebre més crèdit en els pròxims mesos, encara que els comptes públics han dibuixat ja una trajectòria de "desacceleració" del creixement del deute.

En aquesta línia, no ha descartat que abans que vencin els anomenats "bons patriòtics" que l'anterior govern català va emetre i va distribuir entre particulars es realitzi una nova oferta.

De tota manera, Mas-Colell ha assegurat que ara és "prematur" avançar què política financera posarà en marxa la Generalitat respecte a aquests bons.

El conseller ha reclamat, no obstant això, que el Govern central permeti a Catalunya "desenvolupar una política racional de deute", de manera que la Generalitat "no es vegi abocada a tenir un deute a curt termini", que creu que perjudica el contribuent català.