El secretari general de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha reclamat avui al PSC que es comporti com un partit de govern i no com a "simple oposició" respecte als Pressupostos de la Generalitat, que arriben al ple del Parlament per al seu debat la setmana que ve.

En declaracions als passadissos de la cambra catalana, Homs ha indicat que la sensació que té el Govern és que el PSC actua simplement com a oposició quan, ha argumentat, la "realitat és que és un partit de govern que té ministres" a Madrid.

En aquest sentit, el portaveu de la Generalitat ha reclamat als socialistes catalans que es comportin com un partit de govern en un context com l'actual, en què ha d'"imperar la responsabilitat per raons evidents".

"La reflexió que fem és la que ha fet darrerament el propi President: estem en un context que és el que és, en què ha d'imperar la responsabilitat, i en aquest sentit hi ha particularment una força política al Parlament que també governa l'Estat espanyol i, per tant, no pot actuar com un partit d'oposició i això és una mica sorprenent", ha puntualitzat Homs.

Respecte a les crítiques de l'oposició per haver presentat el Govern els seus comptes després de les eleccions municipals del 22 de maig passat, el seu portaveu ha sortit al pas en afirmar que el mateix govern espanyol "ens va induir a un diàleg" després dels comicis.

Sobre les relacions amb Madrid, Homs ha precisat que no sabia si es pot parlar de "canvi d'actitud" però que, en tot cas, des de la Generalitat aprofitaran totes les ocasions que tinguin per "estirar coses per a Catalunya".

Per la seva part, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, veu "cínica" la posició de rebuig del PSC als pressupostos de la Generalitat i ha apel·lat a la seva responsabilitat perquè faciliti la seva aprovació i s'allunyi d'una "demagògia lamentable" que pot causar un avançament electoral a Catalunya.

En la seva carta setmanal a la militància d'Unió, el líder socialcristià ha manifestat que "l'actitud del PSC és d'un cinisme polític i d'una irresponsabilitat extrema" per la situació econòmica actual, i ha advertit que si els pressupostos no prosperen, Catalunya es veurà abocada a unes "noves eleccions anticipades".

El líder de CiU al Congrés ha assenyalat que el PSC "coneix prou com estan les finances de la Generalitat" i li ha recomanat que si no li agraden els pressupostos presentats per CiU, "en presenti uns d'alternatius" ja que "té a l'abast tota la informació per oferir el seu pressupost".

"Si no ho fan, a banda de cinisme i irresponsabilitat política, podem parlar amb autoritat de demagògia lamentable per part de qui ha provocat el pitjor forat en les finances de Catalunya de la història de la Generalitat", ha advertit Duran.

Duran ha recordat que el PSC "no és un partit d'oposició" ja que exerceix el govern a Espanya i que des del Govern "se'ns obliga a presentar uns pressupostos dels quals voldrien que dobléssim la rebaixa de la despesa que presenta el Govern".

"Com a govern del qual formen part a Madrid, els socialistes catalans ens neguen ingressos que amortitzarien les rebaixes de la despesa", ha afegit el líder d'Unió.