Els Centres d'Atenció Primària (CAP) i hospitals catalans han iniciat una fase d'unificació de serveis, amb l'objectiu d'evitar duplicitats, en el marc de la segona fase de les retallades que completarà la tisorada de 900 milions d'euros de la Conselleria de Salut de la Generalitat per a aquest any.

Així ho han defensat el conseller, Boi Ruiz, i el president del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, a la presentació dels comptes de Salut per a 2011 aquest divendres a la seu del departament.

Aquesta fase d'unificació de recursos suposarà un 34% del global de la retallada sanitaria, després de l'anunci d'una primera fase de retallades en farmàcia, despeses administratives i reducció de l'activitat d'un 3% i de les tarifes d'un 2%, i que el departament ja va xifrar en uns 542 milions d'euros.

Com a exemples concrets d'aquesta segona fase, que els representants han admès que serà lenta i complexa, es troba el d'unificar el servei de radioteràpia de l'Hospital del Mar i el Sant Pau de Barcelona, i el de l'Hospital Clínic i el Plató.

Padrosa ha insistit en la necessitat d'evitar duplicitats d'equipaments d'"alta tecnologia i complexitat", així com equips de diferents especialitats, com el cas de la cardiologia en complexos sanitaris pròxims a l'estil de Reus i Tarragona.

En aquesta línia, Salut té en el punt de mira 134 punts determinats per executar una reestructuració, entre els quals es troben dispositius d'atenció ambulatòria urgent.

Diverses vegades, el conseller Ruiz s'ha referit a aquesta qüestió com a font generadora d'estalvi dins del mateix sistema, i en aquest punt ha demanat la comprensió de la ciutadania perquè probablement haurà de fer desplaçaments més grans per accedir als mateixos serveis, especialment en ciutats mitjanes i petites.

De tota manera, el mapa complet final d'aliances i reestructuració del servei sanitari no té una data límit de publicació, sinó que s'anirà elaborant amb cada centre, i assumint la decisió i responsabilitat final la mateixa Conselleria, ha garantit el president del CatSalut.

D'altra banda, un altre dels objectius de la conselleria és reforçar l'atenció primària per reduir els ingressos hospitalaris.

Boi Ruiz ha explicat que el pressupost de Salut per a 2011 és de 9.188,6 milions d'euros, fet que suposa una reducció d'un 6% respecte al pressupost de 2010 i una rebaixa del 10% respecte a la despesa real d'aquell mateix any.

El conseller ha assenyalat que aquesta reducció del 10% "és possible" i que les mesures anunciades "són realistes" i es basen en "realitzar menys activitat i pagar una mica menys per l'activitat", ha dit.

També ha assegurat que aquesta mesures "no suposaran una minva en la qualitat del servei assistencial que reben els ciutadans" i tindran "poc impacte" en els llocs de treball estructurals de la sanitat catalana, segons que ha afegit la secretària general de Salut, Roser Fernández.