L'exconsellera de Salut de la Generalitat Marina Geli, ha lamentat aquest divendres que l'actual departament que dirigeix Boi Ruiz hagi decidit rebaixar el pressupost destinat a l'atenció primària, en un context de crisi en el qual hauria d'augmentar.

En declaracions a l'emissora ComRàdio recollides per Europa Press, Geli ha considerat "curiós" que Salut faci exactament el contrari al que és recomanat per les institucions internacionals i que, segons ha explicat, passa per reforçar l'atenció primària en situacions de crisi.

L'Institut Català de la Salut (ICS), empresa pública dependent de la Generalitat i que gestiona la major part dels serveis d'atenció primària de Catalunya -286 equips d'atenció primària, 32 centres especialitzats extrahospitalaris i 23 unitats territorials d'atenció continuada i urgències d'atenció primària- va anunciar fa una setmana que el pressupost destinat a aquesta partida es reduiria entorn del 10,7% respecte a l'any anterior.

En base al pressupost inicial -que al final de l'any va patir una desviació global d'uns 850 milions d'euros-, l'atenció primària gestionada per l'ICS passarà a rebre aquest any uns 1.144 milions d'euros des dels 1.281 milions del 2010.

Geli ha evidenciat que les retallades del pressupost de Salut, situades entorn del 10%, volen dir "perdre equitat", i ha fixat la línia vermella de l'estalvi que no hauria de traspassar-se entorn al 4% o 5% del total.

"S'està fent un discurs de canvi de model: que el sistema públic no és eficient, i això és mentida", ha remarcat Geli, que a més s'ha mostrat favorable a la contractació d'assegurances mèdiques privades sempre que no vagin en detriment de la sanitat pública.