Esquerra ha "lamentat" que el que fos el seu gran líder de la darrera dècada, Josep Lluís Carod-Rovira, hagi decidit donar-se de baixa i abandonar el partit i el projecte sota aquestes sigles. La marxa de l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, que ha estat confirmada per la formació després que s'hagi sabut aquest dissabte que va enviar una carta de deserció, ha fet reaccionar ja al partit, que per boca del seu portaveu, Ignasi Llorente, mostrat el seu "respecte" a la decisió de Carod. A més, Llorente ha volgut destacar que el congrés d'Esquerra és l'oportunitat per revifar el partit i "establir les bases" per demostrar que els independentistes tenen "un projecte viu i amb futur".

Esquerra Republicana de Catalunya "respecta però lamenta". Amb aquestes paraules ha definit, en un comunicat, Esquerra Republicana el seu sentiment davant la carta que Carod va enviar divendres als dirigents del partit per anunciar que es dóna de baixa i que abandona la formació de la que va ser màxim responsable. El portaveu, Ignasi Llorente, ha assegurat, a més, que la cúpula "lamentem la seva decisió però la respectem i demanem el màxim respecte i comprensió a tothom, de dins i fora d'Esquerra, sobre aquesta decisió".

El portaveu d'Esquerra, però, no ha volgut estalviar lloances a l'exvicepresident i ha afirmat que "Carod-Rovira ha estat una persona molt important per al projecte recent del nostre partit i la seva contribució forma part de l'ADN polític, no només d'Esquerra, sinó d'una part molt important de l'independentisme d'aquest país".

Per últim, Ignasi Llorente ha volgut remarcat que "enguany Esquerra celebra el seu 80è aniversari i el nostre segueix sent un projecte viu i amb futur", i ha explicat que aquesta oportunitat ha de fer que "el proper Congrés Nacional serveixi per establir les bases del que és el partit més antic del país i que volem que sigui també el més modern".

Primeres crítiques internes

Malgrat la posició oficial del partit, ja han començat a sorgir les primeres veus crítiques dins ERC amb la decisió de Carod-Rovira. Així, la diputada republicana Carme Capdevila ha assegurat que l'expresident de la formació és "coresponsable" de la situació del partit independentista.

En un missatge a través del seu Twitter, la dirigent d'ERC ha afirmat que l'"adéu de Carod" no ha sorprès "ningú" i ha assenyalat que des de la cúpula d'Esquerra respecten la seva decisió. "L'adéu de Carod no sorprèn ningú, la respectem. Només dir-li que tots som coresponsables de la situació d'ERC", ha escrit Capdevila.

A més, ha afirmat que si l'exlíder d'ERC ha justificat la seva baixa després d'adduir una decisió exclusivament personal és perquè insinua que l'han fet fora. "Explicar una dimissió per raons personals és sinònims de dir 'm'han fet fora' i no n'explicaré els motius", ha manifestat aquest dissabte en un apunt a Twitter. Capdevila també ha assenyalat que "l'adéu de Carod no sorprèn ningú", ha mostrat el seu respecte per la decisió i ha afegit: "Tots som coresponsables de la situació d'ERC".

Per la seva part, l'exconseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet (ERC), ha considerat a Twitter que "els projectes polítics són sempre col·lectius, tant si van bé com si no. Des de la soledat no es pot construir res sòlid". En la mateixa xarxa social, el secretari de Cooperació i Immigració del partit, David Minoves, ha comentat: "Un dia trist. Josep-Lluís Carod-Rovira se'n va d'Esquerra. No comparteixo raons, però agraeixo la seva valuosa aportació. Jo continuo". De la seva banda, el vicesecretari general de Coordinació Interna i Acció Electoral del partit, Eduard López, ha afegit que "l'aportació de Carod al pensament independentista perdurarà. I això està per sobre de qualsevol altra circumstància".