El president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, ha assegurat que en la pròxima legislatura espanyola, només pactarà a canvi del concert econòmic. "La nostra formació política ha de condicionar tota la seva actuació a l'obtenció satisfactòria d'aquest tema en concret. Si hi ha pacte fiscal hi haurà col·laboració; si no, hi haurà distància", ha assegurat aquest dijous en l'obertura de les XXVII jornades del Cercle d'Economia a Sitges, davant de la plana major de l'empresariat català.

Mas ha reiterat que CiU pot pactar tant amb el PP com amb el PSOE, tingui o no majoria absoluta, però que només hi haurà acord si Catalunya té un model de finançament que l'equipari al concert econòmic basc i navarrès.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha negat aquest dijous que hi hagi un acord amb la federació nacionalista i el PSOE per garantir l'estabilitat del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al Congrés dels Diputats. Pujol ho ha dit després que es donés a conèixer la reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, van mantenir amb el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, a la casa dels Canonges. "En cap cas representa un canvi de cromos ni que continuï el peix al cove", ha remarcat Pujol.

Pujol ha emmarcat la reunió "amb un punt de rutina i habitualitat que el president del Govern té amb diferents membres de l'executiu espanyol". De fet, ha insistit que "no és la primera vegada i forma part de la rutina habitual" i ha recordat que Mas s'ha reunit amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, el líder d'ERC, Joan Puigcercós, o el primer secretari del PSC i expresident de la Generalitat José Montilla, així com contactes amb el president del PP, Mariano Rajoy. "En aquest marc de relacions habituals amb el que emmarquem aquesta trobada més com d'altres que vindran més", ha dit.

Ha remarcat que el president Mas va plantejar al vicepresident "aquelles reclamacions històriques i pendents que Catalunya ve arrossegant i s'han d'encarrilar". Ha deixat ben clar, acte seguit, que no s'han resolt en aquesta trobada. Ha citat traspassos importants i infraestructures com els aeroports i el fons de competitivitat. Tot i això, ha recalcat que no s'atrevia a dir que s'obrís cap tipus d'esperança davant la intransigència de l'Estat per pagar el fons de competitivitat. Ha declarat que encara estan sorpresos de veure el dèficit del 2,66% del PIB dels pressupostos presentats recentment.

Així mateix, ha manifestat que aquesta trobada no vol dir un suport més estable de CiU al PSOE al Congrés, sinó que "vol dir reclamar amb totes les formes que es disposen el que Catalunya necessita". "En cap cas representa un canvi de cromos ni que continuï el peix al cove", ha indicat.

Pujol ha recordat que quan han dit des de la federació nacionalista que Zapatero no els hi mereix crèdit ni confiança, això "no ha canviat per un sopar" amb Rubalcaba. En qualsevol cas, ha dit que "no treu que Catalunya i el president jugarà totes les cartes a favor dels interessos de Catalunya".

Sobre Rubalcaba, ha destacat que el vicepresident "és un antic en política", però l'ha advertit que la vida política "ha canviat molt i Catalunya també, i quan diu que sap entendre's amb Catalunya li hem dir que no estem als anys 80 i que el dels anys 80 i 90 ja no val".

Es manté el no als pressupostos de l'Estat

Pujol també ha destacat que es manté el no de CiU als pressupostos de l'Estat. "No hem donat suport a cap pressupost de Zapatero, com s'entendria?", ha preguntat. "La nostra predisposició continua essent no com ha estat fins ara", ha afegit.