El president del grup municipal d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, ha justificat aquest divendres al matí la seva renúncia a la presidència del partit perquè considera que la ciutadania ha dit "prou" a una manera de fer dins dels republicans. Segons ell, les diverses davallades electorals es deuen a que els votants els han deixat d'elegir més per motius "emotius" que programàtics. Concretant més, ha considerat que no es va entendre la reedició del tripartit, cosa que va provocar una pèrdua de "fiabilitat i credibilitat". "Alguns, justa o injustament estem associats a aquest període", ha explicat en roda de premsa després de publicar un article anunciant la renúncia.

Segons ell, ERC té el vot condicionat per aspectes emotius, i més després que molts votants se sentissin "confosos" i fins i tot "ofesos" quan es va reeditar el tripartit, cosa que els va dur a prendre una decisió "emotiva", no "racional". Aquest "biaix emotiu", segons Portabella, s'ha de resoldre, i ha considerat que ell no ho pot fer perquè considerat que no ho pot fer perquè té un perfil racional i analític, recordant que va fer més de 2.000 propostes en el programa de les eleccions municipals.

Portabella ha recordat "trist" que ell és l'únic regidor d'ERC en municipis de més de 80.000 habitants. Per això, ha considerat que calen gestos com el seu per "guanyar credibilitat" i ha considerat "positiu" prendre mesures per regenerar la política. "Crec que faig el que em toca", ha admès, i ha lligat la seva decisió tant als resultats obtinguts a Barcelona com a la resta de Catalunya.

Segons el dirigent republicà, els resultats a les municipals s'han vist "arrossegats" per les eleccions catalanes. Portabella ha recordat que tradicionalment les municipals eren abans de les catalanes, però l'avançament electoral promogut el 2007 per l'expresident Pasqual Maragall, va capgirar l'ordre, cosa que ha fet que les eleccions locals es vegin molt influenciades pels resultats del Parlament.

Preguntat si no deixaria el seu lloc de regidor, ha respost que es va presentar amb una coalició de partits, no només en nom d'ERC.

El líder d'ERC a l'Ajuntament no ha volgut pronunciar-se sobre el futur d'altres dirigents republicans. Tot i que en l'article ha apuntat que l'actual direcció s'hauria de retirar, en la roda de premsa no ha volgut ser tant explícit i ha opinat que això dependrà de decisions personals. Sobre futurs candidats, no ha volgut opinar sobre "supòsits". Tot i així, ha insinuat que la regeneració i renovació generacional no la pot dur endavant tothom. Respecte a ell mateix, s'ha posat a disposició del partit, mai amb caràcter dirigent, si la proposta és "renovadora".

"Et pots fer el 'longuis', però ens hem d'enfrontar a la realitat", ha finalitzat, i ha anunciat que a partir d'ara dirà més coses i escriurà articles més sovint.