El PSC està dividit davant de la conveniència d'arribar a acords amb CiU després de la debacle que va experimentar el partit a les eleccions del 22 de maig, quan va recollir el pitjor resultat de la seva història en unes municipals.

Segons han confirmat diverses fonts del PSC, hi ha un gran malestar entre sectors del partit per l'aposta que fan diversos membres de la direcció per intentar arribar a acords amb CiU per mantenir parcel·les de poder després de perdre feus emblemàtics com l'ajuntament de la capital catalana i la Diputació de Barcelona.

No hi ha acord sobre si el que ha de fer el partit és una oposició bel-ligerant a CiU per marcar el seu perfil més d'esquerres, o bé intentar arribar a acords sobretot en una de les joies de la corona conquistades per la federació: la Diputació de Barcelona, que gestiona un pressupost consolidat de 662 milions.

Escassos dirigents del PSC s'han posicionat obertament sobre aquesta qüestió i un dels pocs que ho ha fet és l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui el 22-M va aconseguir revalidar la seva majoria absoluta.

Segons el parer de l'edil, a la Diputació "un camí interessant seria un pacte entre CiU i PSC" perquè afavoriria el municipalisme, sobretot en moments de "dificultats", tot i que ha descartat posicionar-se sobre la presidència de la institució. Una altra de les possibilitats que s'estudia a la Diputació és un eventual tripartit de CiU, PSC i PP.

Els socialistes a la ciutat de Barcelona també estan dividits sobre la conveniència o no de pactar amb CiU per conservar petites parcel·les de poder: la defensen obertament els negociadors del traspàs de poders, Jordi William Carnes i Assumpta Escarp, però la federació socialista barcelonina s'hi oposa, per seguir la línia oficial traçada per Jordi Hereu i Carles Martí.

Des del PSC de Barcelona, han advertit que la federació decidirà ella mateixa i sense ingerències els seus pactes, tot i que ara com ara no vol fer-li el favor als convergents d'evitar-li un pacte amb el PP, després de rebutjar l'oferiment de Trias d'oferir al PSC les regidories executives dels cinc districtes en què els socialistes han estat els més votats el 22-M.