El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha anunciat aquest dilluns que el seu partit està "en disposició de presentar una esmena a la totalitat" als Pressupostos catalans del 2011, fet que deixaria el PP com a l'únic partit que fins ara no s'ha oposat globalment als comptes. En roda de premsa després de l'executiva del partit, ha justificat que CiU només s'ha acostat als populars per buscar suports per tirar endavant la llei dels comptes, una actitud amb la qual "ha liquidat el poc marge" que tenia per comptar amb ERC.

Ha argumentat que a l'apartat dels ingressos la federació -amb l'eliminació pràctica de l'impost de Successions- ha aplicat els mateixos postulats que el PP, mentre que en l'apartat de les despeses s'ha negat a reconsiderar una "retallada lineal" de la despesa pública. En aquest sentit, el republicà ha lamentat que amb aquesta actitud el Govern no demana corresponsabilitat als partits de l'oposició, sinó "un xec en blanc" per aprovar els comptes, una cosa que ERC no està disposada a acceptar.

Pel que fa a la despesa pressupostària, ERC no pot assumir, ha afegit Ridao, que en el projecte enviat al Parlament es contemplin "retallades lineals del 10% en la majoria de serveis i prestacions i en alguns casos aquest percentatge s'eleva molt més".

ERC, ha revelat, "havia allargat la mà a negociar retallades en la despesa, i acceptava mesures d'estalvi i de racionalitat després de decidir què es podia retallar i què no", però "tancar quiròfans dels hospitals per després llogar-los a una mútua i que aquesta acabi passant la factura a l'ICS, això no podem acceptar-lo". Segons la seva opinió, darrere de les retallades, "hi ha un model ideològic, neoliberal, privatitzador de serveis bàsics essencials".

Segons Ridao, "hi havia un marge molt estret per donar suport al Pressupost per part d'ERC, però CiU ha liquidat aquest marge. Mas ha escollit un camí, que és el de pactar amb el PP", i el que no pot demanar llavors "un xec en blanc, mentre apel•la al sentit de la responsabilitat davant les crisis".

Falta d´interès

Alhora, ha lamentat que l'interès per tenir ERC com a part del Govern era tan ínfim que al mateix temps que el president de la Generalitat, Artur Mas, citava el líder d'ERC, Joan Puigcercós, per parlar dels comptes al seu despatx del Parlament, la Cambra debatia la reforma de Successions.

Per a Ridao, aplicar una "moratòria" al final de l'impost hauria estat un símptoma que el Govern tenia en compte ERC per negociar els Pressupostos, un fet que no es va produir perquè el Parlament va aprovar la reforma amb el 'sí' de CiU i PP.