Unes 2.500 persones han sortit al carrer a Barcelona aquest diumenge al matí convocats per Tanquem les Nuclears i altres col·lectius contraris a les centrals d'aquest tipus d'energia. Enmig d'un ambient festiu i amb nombroses pancartes, els manifestants han clamat contra l'energia nuclear, han demanat el tancament de les centrals i han reclamat als governs català i espanyol un compromís ferm per establir un calendari per deixar d'utilitzar aquest tipus d'energia. Tant en els missatges llençats, com en els lemes escrits i les declaracions dels portaveus hi ha estat molt present el Japó i l'accident de la central de Fukushima, que consideren una bona prova del perill que suposen les nuclears.

Unes 80 entitats ecologistes han participat en la manifestació que Tanquel les Nuclears ha convocat a Barcelona. La protesta ha començat al Pla de Palau i ha finalitzat a la porta de la seu de l'elèctrica Endesa. El grup més vistós i més nombrós ha estat el congregat per Greenpeace, i el logotip més repetit el del clàssic sol antinuclear. I és que tots els assistents coincidien a repetir consignes i crits que han girat sempre al voltant del tancament de els centrals nuclears i reclamant als governs català i espanyol un compromís ferm en aquest sentit. L'altra gran motivació, molt repetida també durant la manifestació, ha estat la del perill. I és que els antinuclears s'han esforçat a recordar que accidents com l'ocorregut a la central japonesa de Fukushima demostren que l'energia no és neta, ni segura, ni genera confiança.

Pep Puig, portaveu de Tanquem les Nuclears, ha volgut recordar abans de la manifestació que "Catalunya és un país molt petit i un accident suposaria un enorme problema de supervivència com a país, perquè deixaria molts quilòmetres quadrats inhabitables durant segles i ens passaria com al Japó avui, que la gent ha hagut d'abandonar les seves terres i no podrà tornar en segles". I és que per Puig és "dramàtic però cert" que els "només entenem el problema quan passen accidents greus com el d'aquests dies", al·ludint directament a la tragèdia de Fukushima.

"El moviment antinuclear i molts científics crítics sempre havien dit que això podia passar", ha volgut recordar el portaveu de la plataforma. En aquest sentit, Pep Puig ha volgut reclamar el tancament de les centrals nuclears i ha convidat als govern a "apostar per un conjunt de fonts d'energies, majoritàriament renovables, i en un període de transició també pel gas natural però amb alta eficiència".

A la manifestació han assistit també per donar-hi suport una petita delegació dels "indignats" acampats a la plaça Catalunya, que no han perdut l'oportunitat de mostrar una pancarta demanant, també, la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig. En l'àmbit més polític, ERC i ICV-EUiA han volgut mostrar la seva plena adhesió a les reivindicacions dels convocants i han donat suport enviant a alguns dels seus dirigents i militants. Entre els ecosocialistes s'ha pogut veure al secretari general d'Iniciativa per Catalunya Verds, Joan Herrera, al seu president, Joan Saura, i al coordinador d'EUiA, Jordi Miralles.

Herrera ha reclamat "un calendari per tancar les nuclears" i ha "emplaçat" als governs català i espanyol "a moure peça". El dirigent d'ICV ha recordat que "a les centrals catalanes s'acumulen la majoria dels incidents de l'Estat" i ha qualificat "d'insòlit"que "un Govern català que diu defensar el país sigui tan condescendent amb les nuclears". Herrera ha manifestat el seu desig de que a la central d'Ascó I "no se li renovi la llicència" pel perill que assegura que suposa tenir un sistema de seguretat pobre. A més, ha demanat al PSOE que des del govern espanyol "no permeti que les centrals vagin més enllà dels 40 anys". En aquest sentit, ha retret a socialistes i convergents que "la irresponsabilitat nuclear dels governs a Madrid i de CiU és manifesta", perquè "permeten beneficis astronòmics i no plantegen cap escenari de tancament".

També ha assistit a la manifestació el secretari general d'ERC, Joan Ridao, qui ha volgut remarcar que "com s'acaba de veure al Japó, l'energia nuclear no és neta, ni segura ni infinita". Per això ha volgut demanar "que el govern espanyol compleixi els seus compromisos, vagi tancant les nuclears i aposti per les renovables". En aquest sentit, ha criticat que el PSOE no estigui fent el que va prometre durant la campanya de les eleccions generals que va guanyar. "Va anar a les eleccions dient que progressivament tancaria nuclears i l'únic que ha fet és prorrogar la vida útil, com a Garoña i Cofrents. En lloc d'aposta per l'eficiència i l'estalvi, ha anat endarrere", ha retret Ridao, tot apostant perquè "el futur passa per fer com a Alemanya i tancar les nuclears".

La llei Omnibus, en el rerefons polític

Els dirigents d'ICV-EUiA i ERC han parlat també del que per la política catalana està sent la polèmica més forta dels darrers dies, l'anomenada llei Omnibus. Aquesta reforma que el Govern de CiU vol portar a terme modifica unes 80 lleis impulsades la majoria pels executius del tripartit. I això, com ja han demostrat en els últims dies, no ha agradat a les esquerres. Així, Herrera ha tornat a criticar al Govern per aquesta llei i l'ha definit com "la llei de l'abús", tot recomanant que si vol reformar 80 lleis, hauria de plantejar 80 votacions diferenciades i argumentades. Ridao, per la seva part, també ha tornat a carregar contra l'executiu català perquè "amb una llei que té més de 400 pàgines intenta reformar tot el sistema, sense diàleg i amb una actitud prepotent que lamentem molt".