Segona visita d'Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida a Brussel·les en tres mesos. El president del Consell Europeu, el democratacristià flamenc Herman Van Rompuy, ha rebut aquest dilluns a la tarda el president català i el secretari general de CiU i líder d'Unió per discutir sobre l'estat de les finances de la Generalitat, les retallades i els plans per ampliar el deute i per debatre sobre la Unió per la Mediterrània o el corredor ferroviari mediterrani de mercaderies. El secretari general d'Afers Exteriors, Senén Florensa, i el delegat del Govern davant la UE, Joan Prat, acompanyen Mas i Duran, que també s'entrevistaran amb l'eurocomissari de Competència, Joaquín Almunia.

Mas garanteix a Van Rompuy i Almunia que el seu Govern està ''absolutament decidit i compromès a corregir'' el dèficit públic, com va fer amb Barroso. I intenta ''donar confiança i tranquil·litzar les autoritats comunitàries'', preocupades per la situació de desequilibri dels comptes de la Generalitat que Zapatero i Salgado han denunciat en les cimeres a Brussel·les.

El president de la Generalitat farà pressió perquè Brussel·les declari prioritari el corredor mediterrani de mercaderies (vies d'ample europeu que permetin dur les mercaderies dels ports de Barcelona o Tarragona fins el nord d'Europa). I també podria evocar la necessitat que la política euromediterrània i la cooperació amb els països de la riba sud passi per la Unió per la Mediterrània, que té seu al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Dos visites en tres mesos

Mas i Duran ja es van reunir amb el president de la Comissió Europea, el conservador portuguès José Manuel Durao Barroso, el passat 3 de març. En només cinc mesos de govern, Mas ha aconseguit que els dos principals líders de la UE el rebin a Brussel•les. Pasqual Maragall es va reunir amb Barroso dues vegades en només quatre mesos, el gener i l'abril del 2005.

Jordi Pujol es movia com a casa per Brussel·les i es va entrevistar amb presidents de la Comissió en una desena d'ocasions. El francès Jacques Delors (1985-1995) el va rebre el juny del 1985, el març del 1988 i el setembre del 1993. Amb el luxemburguès Jacques Santer (1995-1999) també es va reunir tres cops, el setembre del 1997 i el gener i el març del 1999. I amb l'italià Romano Prodi (1999-2004), Pujol es va trobar el febrer del 2000, el maig del 2001 i el setembre del 2002.

En canvi, Barroso no va acceptar rebre mai Montilla en els seus quatre anys de presidència, pel seu enfrontament per les OPES a Endesa quan era ministre espanyol d'Indústria. No només mai no li va donar audiència al seu despatx de la planta 13 del Berlaymont, sinó que fins i tot va evitar visitar-lo al Palau de la Generalitat quan va viatjar a Barcelona, el 25 d'agost del 2009.