El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest dimarts "responsabilitat" als partits de l'oposició respecte als pressupostos de la Generalitat i els ha recordat que si els comptes del conseller Mas-Colell no obtenen l'aval del Parlament la valoració de Moody's empitjorarà. També ha emplaçat a Moody's a ser "més objectiva" en les seves apreciacions sobre Catalunya i tenir en compte el "gran sacrifici" que recullen els pressupostos del Govern per al 2011. "Si tot el problema de la credibilitat de l´Estat espanyol ve de la interpretació de Moddy's de la situació financera a Catalunya que no es preocupin que l´Estat va molt bé", ha sentenciat.

En un esmorzar informatiu a Madrid, Duran ha recriminat Moody's que no fos tan severa amb els comptes de Catalunya en el passat i li ha "exigit" que sigui "molt més objectiva en el present" perquè "no és just que quan s'analitza la situació de Catalunya es quedi pura i simplement amb el dèficit que presenta" sinó que cal que "analitzi com a signe inequívoc de confiança la rebaixa del 10%" del dèficit que recullen els pressupostos que ha presentat el conseller Mas-Colell.

En aquest sentit, Duran ha recordat que els pressupostos encara no tenen el suport de cap dels grups de l'oposició, ni tan sols d'aquelles formacions "que han governat Catalunya i que han provocat el dèficit actual", que "s'oposen als pressupostos i ni tan sols estan disposades a l'abstenció". Per aquest motiu ha demanat "responsabilitat" a la resta de grups perquè donin suport a uns pressupostos que "són una prioritat per a Catalunya". "Si no s'aproven aquests pressupostos imaginin-se quina serà la valoració de l'agència Moody's", ha destacat.

El portaveu de CiU a Madrid també ha negat que els pressupostos suposin "un desafiament al govern" espanyol pel fet de no assolir els objectius de dèficit. Segons Duran, el govern espanyol preveia que el dèficit català passés del 2,4 % calculat abans de les eleccions a un 1,3%, 1,1 dècimes menys, i un cop s'ha conegut que en realitat era del 3,86% els pressupostos del Govern el rebaixen 1,2 dècimes fins al 2,6%. A partir del pròxim exercici, ha afirmat, ja s'ajustaran a aquesta previsió.

El govern "traspassa" el problema del dèficit

Duran també ha acusat un cop més el govern espanyol de traspassar el problema del dèficit a les comunitats autònomes. Segons el portaveu de CiU l'executiu de Zapatero ha "centrifugat" el dèficit als governs territorials i les corporacions locals "sense ajustar-se" el cinturó. Catalunya, en canvi "ha donat exemple" i ha rebaixat un 10% els seus pressupostos. "Veurem quina altra comunitat autònoma és capaç de prendre mesures de l'estil de Catalunya".