El PP va presentar ahir un recurs contenciós electoral davant el TSJC perquè li siguin comptabilitzats alguns vots a Barcelona que li atorgarien un novè regidor, en detriment del quinzè regidor de CiU, fet que suposa ajornar la constitució de l'Ajuntament de Barcelona.

La presentació d'aquest recurs contenciós electoral davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ajorna la constitució del nou consistori, que ja no es podrà celebrar dissabte que ve, dia 11, com estava previst, sinó que el ple s'haurà de convocar l'1 de juliol, una vegada resolta la reclamació del PP, tal com estableix la legislació vigent.

Segons que van informar fonts del PP, la presentació del recurs contenciós electoral obeeix al fet que li falten 56 vots per aconseguir el novè regidor i han localitzat molts vots que han estat anul·lats per tenir només un petit traç a bolígraf i que, no obstant això, en altres taules han estat considerats vàlids.

D'altra banda, CiU va anunciar ahir que s'inclina per respectar el principi de deixar governar la llista més votada i permetre que el PPC governi a Badalona i el PSC ho faci a Tarragona. Després de la reunió del comitè executiu de CDC, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va donar a entendre que en els dos casos s'intentarà que prevalgui el respecte a la llista més votada, tot i que la direcció local de CiU a Tarragona buscava un pacte amb el PPC per fer fora el PSC de l'alcaldia.

"Ningú com la gent de CiU ha patit tant el fet d'haver estat la llista més votada i no haver pogut governar. Qui millor que CiU per fer bandera d'aquest principi", va assenyalar el també secretari general adjunt de Convergència, en al·lusió del pacte tripartit que va deixar sense Govern Artur Mas el 2003 i 2006.

CiU, doncs, adoptarà aquest principi com a "premissa" bàsica en la seva política d'aliances locals, amb algunes "excepcions i matisos" puntuals, segons que va explicar Pujol, que va assegurar que aquest criteri és compartit pels seus socis d'Unió.

L'aplicació d'aquesta pauta significa renunciar a un pacte a la desesperada amb el PSC per impedir que a Badalona governi el PPC de Xavier García Albiol, que amb 11 regidors és la primera força del consistori.

Per justificar aquesta postura, Pujol va dir que en aquestes eleccions municipals CiU a Badalona s'ha vist perjudicada per la seva aliança de govern amb el PSC en l'última legislatura, que ha impedit a la llista del convergent Ferran Falcó presentar-se com una autèntica opció de canvi després de "30 anys de gestió socialista".

Sobre Tarragona, el respecte a la llista més votada implica permetre que repeteixi mandat el socialista Josep Fèlix Ballesteros i que CiU renunciï a pactar amb el PP per desbancar-lo del poder tal i com defensava la direcció local del partit a Tarragona.

Crítiques internes

Diversos dirigents de Convergència van qüestionar l'estratègia de no impedir que el candidat del PP Xavier García Albiol aconsegueixi l'alcaldia de Badalona. Lluís Recoder, Carles Campuzano, Santi Vila i Imma Riera van fer sentir la seva veu per alertar de les conseqüències de deixar via lliure a García Albiol perquè es posi al comandament del govern local de Badalona, després d'haver centrat la seva campanya electoral en un controvertit discurs antiimmigració.

Un altre dels seus arguments és la mala imatge que es transmetrà de CiU en permetre que el PP, especialment amb el perfil de García Albiol, governi ni més ni menys que en la tercera ciutat més poblada de Catalunya.

Just després de celebrar-se les eleccions, la direcció de CiU va decidir que només exclouria d'entrada els pactes amb la xenòfoba Plataforma per Catalunya, però va deixar oberta la porta a permetre, amb la seva abstenció, que García Albiol fos el nou alcalde de Badalona.