L'exsenador d'ERC Carles Bonet ha assegurat aquest dimecres que es veu capaç "d'estabilitzar el partit i recuperar la seva credibilitat com a partit seriós i de govern". En declaracions a l'ACN, ha explicat que vol ser el nou president d'ERC precisament perquè el partit degà de Catalunya sigui vist des de la societat com una formació que és capaç de mantenir les seves decisions i que integra tot el patrimoni històric, social i cultural des de la seva fundació. I és que al seu parer, ERC "no té credibilitat ara mateix com a partir seriós, responsable". Bonet ha apostat per combinar renovació i continuïtat en la nova direcció, i s'ha queixat que el partit sempre deixi "massa cadàvers a la cuneta".

Bonet, que sempre s'ha alineat amb les tesis de Josep-Lluís Carod-Rovira, ha anunciat aquest dimecres la seva intenció de presentar candidatura per ser el proper president d'ERC. De fet, és el primer que ho explicita, tot i que sonin altres noms com el de l'eurodiputat Oriol Junqueras. Qui vulgui aspirar al càrrec haurà de reunir entre el 18 de juny i el 18 de juliol el 5% dels avals de la militància o bé el suport de dues seccions locals.

El republicà ha considerat que ara mateix el partit està passant un "període de desorientació", i ha dit sentir-se "capaç d'estabilitzar el partit, recuperar la credibilitat d'ERC com a partit polític seriós, fiable, que respecta els seus compromisos, que és capaç de mantenir les seves decisions i que integrat tot el patrimoni històric, social i cultural des de la seva fundació".

Al seu parer, el partit no va saber analitzar per què havia pujat de vot l'any 2003 i 2004. "Ens hem comportat com un nou ric, amb fums, sense haver analitzar aquests electors nous que teníem, com els havíem de tractar i cuidar", ha assenyalat. En canvi, es va optar per fer "propostes una mica atabalades", i això ha fet que aquests electors no tornessin a confiar en ERC.

El discurs monotemàtic independentista és un error

En aquest sentit, ha avisat que fer un discurs "monotemàtic independentista és un error", i ha considerat que cal combinar "l'endemà amb l'avui", cosa que no s'ha fet, perquè "s'ha pensat que l'al•luvió de vots aconseguits entre el 2003 i el 2004 es podrien projectar per bastir un ràpid i devastador moviment independentista".

De fet, ha argumentat que no li fa mal que 100.000 vots d'ERC hagin anat a Reagrupament o a SI, ni tan sols a CiU. El que l'amoïna, ha continuat, és que 150.000 persones hagin passat del PSC cap a CiU sense ni tan sols passar per ERC. "Això vol dir que ERC no té credibilitat en àmplies capes com a partit de govern, seriós, responsable, que compleix els seus compromisos", ha apuntat.

Bonet ha defensat que ERC fes president Jordi Pujol l'any 1980 i després fes el mateix amb Pasqual Maragall i José Montilla. La primera perquè va contribuir a confeccionar un partit catalanista fort, encara que fos conservador, i la segona perquè calia alternança. Les decisions, al seu parer, eren "bones", però no ho ha estat la gestió que s'ha fet.

Corresponsables de totes les decisions

Pel que fa a la nova direcció que ha de sortir del congrés de l'1 d'octubre, ha rebutjat que s'hagi de renovar totalment, perquè tots són corresponsables de les decisions que s'han pres en els últims anys, inclosos els dos tripartits. "Això voldria dir que tots els militants marxessin i que entressin tots de nou", ha ironitzat.

Segons ell, una organització seriosa, quan passa per moments difícils, "ha de canviar el que ha de canviar, però ha de tenir un pòsit". "El que no pot ser és que cada vegada que hi ha una certa debacle electoral, hagi de girar tot com un mitjó. Això dóna una sensació de partit de nyigui-nyogui", ha lamentat Bonet, que ha apostat per combinar aspectes de continuïtat i renovació.

És més, ha lamentat que ERC sempre deixi "massa cadàvers a la cuneta". "No hi ha cap partit que deixi tants cadàvers, un munt de morts", s'ha queixat l'exsenador de l'Entesa, que ha apuntat que ningú li ha preguntat a ell què volia fer un cop se sabia ja que no tornaria a ser senador. Sobre la sortida de Josep-Lluís Carod-Rovira, ha reconegut que li sap greu, però ha afegit que ho entén perquè és "com aquell entrenador que guanya partits i no el volen".

D'altra banda, també ha defensat un partit "més obert", amb una direcció que sàpiga "donar joc". És un "error", segons ell, l'estratègia actual d'intentar "concentrar excessivament el seu discurs". En aquest sentit, ha explicat que ell ho faria bé perquè és un "centrecampista i té la noció de repartir joc".