Un últim informe de l'Agència Tributària xifra entre 400.000 i un milió d'euros la quantitat suposadament defraudada per cadascun dels sis germans Carulla, propietaris de la corporació Agrolimen, a través de societats instrumentals amb seu en paradisos fiscals. Segons fonts judicials, Hisenda ha emès un tercer informe en el qual ratifica les seves sospites de frau fiscal a l'impost de patrimoni dels Carulla i concreta la quota defraudada, que en algun cas arriba al milió d'euros.

L'informe d'Hisenda atribueix la major quantitat defraudada a Jordi Carulla, que tributa amb la seva dona com a no resident a Espanya i al qual la investigació situa al centre de la trama d'evasió fiscal, per ser l'administrador del complex d'empreses suposadament instrumentals establertes en paradisos fiscals.

Segons les conclusions de l'Agència Tributària, els sis germans haurien defraudat presumptament entre 400.000 i un milió d'euros cadascun principalment a través una operació de compravenda d'accions entre societats del grup, algunes amb seu en països amb avantatjosos règims fiscals, de l'any 2006.

En concret, la família Carulla hauria ocultat a la Hisenda espanyola 61 milions d'euros de guanys de la societat Arbor Invest, que van acabar en mans d'una de les societats suposadament instrumentals, amb seu a Holanda, gràcies a una operació de compravenda d'accions.

En el cas que els germans Carulla arribessin a un acord amb Hisenda, haurien de pagar no només la quota corresponent sinó a més una sanció que oscil·laria, d'acord amb la Llei Tributària, entre el 50% i el 62,5% de la quantitat defraudada, més els corresponents interessos de demora.

En la pràctica, els imputats la quota dels quals ascendís a un milió d'euros, haurien d'acabar pagant a Hisenda almenys 1,7 milions, mentre que els membres de la família amb la quantitat defraudada més baixa haurien d'abonar a l'Agència Tributària 680.000 com a mínim, inclosos els interessos i la sanció.

A l'espera dels pèrits

El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, que investiga la suposada evasió fiscal dels propietaris d'Agrolimen, està ara a l'espera de l'informe pericial que ha encarregat la defensa dels Carulla sobre les operacions que Hisenda considera sospitoses.

Si es confirmés les sospites de frau fiscal, es mantindria obert el procés penal contra els Carulla, però si els imputats saldessin el seu deute amb Hisenda, els podria comportar una atenuant molt qualificada que rebaixaria la seva responsabilitat penal en un possible judici.