El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran, va defensar ahir que UDC ha estat més respectuosa que CDC a l'hora de respectar la premissa de deixar que governi als municipis la llista més votada, recordant que els democratacristians no han hagut d'assistir a cap assemblea local com sí va fer aquest dimarts a Tarragona el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol.

"Hem estat més respectuosos amb aquest principi general que ha demanat CiU i UDC. No dic que tingui un comportament millor o pitjor CDC; simplement constato realitats que són públiques", va remarcar en declaracions a Catalunya Ràdio, després que Pujol, juntament amb el responsable de política municipal de CDC, Lluís Maria Corominas, fossin a l'assemblea local de Tarragona per intentar aclarir discrepàncies i arribar a un acord.

I és que la direcció de CiU va deixar clara aquest dilluns la seva aposta de deixar governar les llistes més votades, tot i que amb "excepcions i matisos".

Mentrestant, el PSC ja dóna per perdudes un mínim de vuit alcaldies malgrat que en les eleccions municipals del 22 de maig va ser la llista més votada, i el mateix podria passar en les pròximes hores en una vintena de localitats més.

Segons van confirmar fonts del partit, el PSC no aconseguirà governar a Sant Vicenç dels Horts, Sitges, la Llagosta, la Roca del Vallès, Querol, Mont-Roig del Camp, Santa Oliva del Penedès i les Valls d'Aguilar.

A aquests municipis, podrien sumar-se en les pròximes hores altres acords que estan ultimant-se, com a Tarragona, Sant Pere de Ribes, Òdena, Cabrera d'Igualada, Castellbisbal, Sant Celoni, Abrera, Cervelló, Sant Llorenç de Morunys, Tremp, La Selva del Camp, el Vendrell, L'Arboç, Constantí, Ulldecona, Pals i Alp.

Més pactes

El candidat del PPC a l'alcaldia de Tarragona, Alejandro Fernández, creu s'ha fet un pas cap endavant per a un possible pacte CiU-PP a Tarragona. Fernández va insistir a prendre decisions "en clau tarragonina", ja que si CiU se cenyeix a les directrius de la cúpula nacional i permet un govern en minoria de Josep Fèlix Ballesteros (PSC), aquest serà un alcalde "presoner" del president de la Generalitat, Artur Mas.

Per la seva banda, l'alcalde en funcions de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va renovar ahir el pacte de govern amb ERC i va deixar la porta oberta a l'únic regidor de Solidaritat Catalana per la Independència perquè s'uneixi a l'acord.

Amb els 8 regidors de CiU i els 2 d'ERC, Vila d'Abadal es queda a tan sol un regidor de la majoria absoluta.