El portaveu del Govern, Francesc Homs, s'ha compromès aquest dimarts a que hi haurà debat i mà estesa per part de l'executiu en la negociació de la llei òmnibus. De fet, Homs ha assegurat que el Govern serà "flexible" en la negociació i en separa-ho en diverses normatives "dins la voluntat de tirar-ho endavant en els pròxims mesos a venir". Homs també ha replicat als partits de l'oposició, que s'han mostrat molt crítics amb la normativa, que "seria erroni posar prejudicis de caràcter ideològic a aquesta proposta" perquè no hi ha "una voluntat d'anar a destruir res ni anar en contra de ningú, sinó resoldre coses".

Homs ha destacat que la iniciativa "no va en contra de ningú i simplement proposa endreçar jurídicament i facilitar la vida dels ciutadans i les empreses del país". Ha reiterat que es posa damunt la taula la voluntat de modificar 631 articles i ha reiterat que "si no ho poden fer ja es pot plegar". Ha dit que mentre estigui dins dels terminis es pot fer d'una forma o d'un altra i ha recordat que qualsevol llei que es tiri endavant haurà de comptar amb suports diversos.

El portaveu del Govern ha destacat que "hi ha la mà estesa a tothom i escoltar-los i modificar aquelles coses que hi hagi consens". Homs ha recalcat que no hi ha cap voluntat d'imposició ni de destruir res, sinó de fer les coses més fàcils a la gent del país i recollint moltes de les propostes dels sectors afectats. Ha demanat que no es posin resistències que es basen en prejudicis i ha manifestat que "si alguna qüestió i elements s'han de reenfocar d'una manera diferent perquè algú s'hi trobi bé el Govern serà flexible dins la voluntat de tirar-ho endavant en els pròxims mesos a venir".

Ha insistit en diferents moments de la roda de premsa en fer èmfasi en que si entre tots no són capaços d'abordar aquest 2011 una llei de 631 articles "aleshores la gent del carrer acabarà tenint una desafecció total de la política" i serà normal que "hi hagi gent que no entengui a què es dediquen els polítics". Els partits de l'oposició van criticar amb duresa la complexitat de la normativa que presenta el Govern. En aquest context, ha recalcat que l'executiu està obert a negociar del primer fins a l'últim dels articles. "Si n'hi ha algú que no troba la majoria parlamentària no els imposarem perquè no podem", ha dit, al temps que ha augurat que hi haurà "geometria variable" en la votació.

De fet, ha destacat que si s'haguessin de separar en comptes d'una llei de 631 articles amb tres lleis de 200 articles cadascuna s'avançaria "en paral•lel perquè aquesta és la feina que s'ha imposat fer el Govern enguany". Ha assenyalat que "si resulta que per un formalisme se'n fa una gran qüestió ens assentarem i en parlarem". "El resultat ha d'acabar sent el mateix", ha recalcat. Homs ha manifestat que el Govern "no serà inflexible" en si la llei es divideix en dues o tres o es queda en una sola. "Ja hi haurà manera de resoldre les coses perquè no som inflexibles des d'aquest punt de vista", ha recalcat, al temps que ha destacat que volen un diàleg el "més obert possible".

Ampliar el període d'exposició pública

En l'inici de la roda de premsa, ha explicat que s'ha decidit per part del Govern ampliar el període d'exposició pública de la llei òmnibus 15 dies fins el dia 20 de juny. Ha explicat que el projecte té la funció de la simplificació administrativa i normativa amb l'objectiu principal de la reactivació econòmica i de poder posar instruments eficaços i eficients des del punt de vista jurídic a l'abast de la ciutadania i de les empreses del país. Homs ha destacat que la llei té un "sentit ampli" amb "un tronc central que té a veure amb la reactivació econòmica i altres aspectes que indirectament tenen a veure amb aquesta finalitat i altres aspectes que no hi tenen a veure d'una forma directe".

Modificacions de la normativa

La llei òmnibus inclou una modificació de la Llei de l'Institut Català de la Salut que obre la porta a l'ús de les instal·lacions de l'ICS per a activitat privada. En concret, es modifica un article que establia de forma expressa que les instal·lacions de centres i serveis de l'ICS "no es poden utilitzar per a prestar-hi assistència sanitària privada de cap mena" i la llei òmnibus inclou que, "per raons d'interès públic declarat per acord del Consell d'Administració", es puguin utilitzar aquestes instal·lacions "per a prestar-hi assistència sanitària no finançada amb càrrec a fons públics".

D'altra banda, també es planteja un canvi en la Llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública perquè siguin necessaris sis mesos d'empadronament en qualsevol municipi de Catalunya per tenir cobertura sanitària. En cap cas afectaria al servei d'urgències.

Una altra llei que es modifica és la del dret a l'habitatge. La llei òmnibus suprimeix l'article que estableix un lloguer forçós en els casos d'habitatges buits en aquelles zones on hi hagi una forta demanda residencial.