La catedràtica emèrita de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona Marina Subirats és la guardonada amb el segon Premi Catalunya de Sociologia, atorgat per l'Associació Catalana de Sociologia -filial de l'Institut d'Estudis Catalans- i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya. El guardó reconeix la trajectòria científica i professional de Subirats. El Premi Catalunya de Sociologia, de periodicitat biennal i dotat amb 6.000 euros, reconeix científics i professionals de l'àmbit de la sociologia. El guanyador de la primera edició va ser el sociòleg Manuel Castells, l'any 2008.

Marina Subirats Martori (Barcelona, 1943) va ser directora de l'Institut de la Dona del Ministeri d'Assumptes Socials d'Espanya entre el 1993 i el 1996. També va ser regidora d'Educació i tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona entre el 1999 i el 2006. Actualment és membre del Consell Escolar de l'Estat.

Subirats ha escrit diversos llibres i articles sobre temes d'educació de gènere i d'estructura social de Catalunya. Els més recents són 'Balones fuera' (amb A. Torné, 2007) i 'Mujeres y hombres ¿Un amor imposible?' (amb M. Castells, 2007). Té diverses publicacions sobre la societat metropolitana de Barcelona i un llibre en preparació sobre l'evolució d'aquesta societat des dels anys vuitanta.

L'acte d'entrega del premi tindrà lloc aquest dijous, a les set de la tarda, a la sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans. El president de l'Institut, Salvador Giner, serà l'encarregat de presidir la cerimònia al costat del president de l'Associació Catalana de Sociologia, Josep M. Rotger, i de la degana del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, Anna Parés. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, clourà l'acte.