El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Joan Puigcercós, s'han reunit aquest dimecres per negociar la posició dels republicans en el debat a la totalitat dels pressupostos de dimecres que ve al Parlament. Segons fonts d'ERC, la trobada s'ha allargat aproximadament una hora però no ha servit per acostar posicions. Tot i que aquestes mateixes fonts asseguren que les negociacions continuaran aquest dijous amb el Departament d'Economia, els republicans veuen complicat una abstenció i veuen més a prop que acabin presentant una esmena a la totalitat.

Si els deu diputats d'ERC s'abstenen el Govern ja sumaria la majoria suficient per tirar endavant els pressupostos comptant amb el vot afirmatiu anunciat pel diputat Joan Laporta. En canvi, si els republicans no s'acaben abstenint, l'única opció del Govern passaria pel PPC ja que el PSC ha tancat la porta a les negociacions.

En la reunió d'aquest dimecres, que és la segona per negociar els pressupostos de la Generalitat, Mas i Puigcercós han abordat les cinc condicions d'ERC.

La setmana passada ja es van trobar al Parlament i van decidir que ERC enviaria un document amb les seves condicions per abstenir-se en la votació. Amb aquest document sobre la taula, aquest dimecres la reunió entre el president de la Generalitat i el president d'ERC no ha servit per acostar posicions. Segons fonts dels republicans, les negociacions estan enrocades en dues de les seves condicions: una moratòria en l'eliminació de l'impost de successions i l'aplicació universal de la sisena hora.

Les altres tres condicions d'ERC són el manteniment de les ajudes a les famílies de rendes mitjanes i baixes, el manteniment del pressupost del 2010 a l'atenció primària i la possibilitat de diàleg amb la Llei Òmnibus.

Després de la reunió d'aquest dimecres, ERC es veu més a prop de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos el pròxim dimecres al Parlament, tot i així, els republicans no tanquen la porta a la negociació i les dues parts s'han emplaçat a continuar parlant demà.

Recompensa municipal

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha manifestat aquest dimecres de manera molt oberta que CiU està fent un "oferiment en l'àmbit municipal prou atractiu com perquè ERC pugui ser compensada" i pugui facilitar l'aprovació dels pressupostos. En declaracions a Catalunya Ràdio, Duran i Lleida ha considerat normal que pressupostos i pactes municipals entrin en la mateixa negociació. "A la vida, al negoci i en qualsevol tracte, un dóna una cosa i l'altre dóna una altra a canvi. Això és llei de vida, no cal que la gent s'escandalitzi", ha afegit.