El Govern de la Generalitat ha plantejat un canvi a les condicions per cobrar la renda mínima d'inserció a partir d'una modificació de la llei de 1997 a través de la llei d'acompanyament als pressupostos. Segons aquest projecte de llei, s'incrementa d'un a dos anys la residència "continuada i efectiva" a Catalunya que caldrà acreditar com a requisit per poder rebre aquesta prestació i, a més, aquesta es podrà cobrar durant un màxim de cinc anys, tot i que ha establert algunes excepcions. CCOO ha denunciat que, amb aquest "enduriment", es "posa en perill" la cohesió social i ha lamentat que s'hagi pres aquesta decisió de forma "unilateral".

A través de la Llei de mesures fiscals i financeres del 2011, coneguda com la llei d'acompanyament als pressupostos, el Govern planteja canvis en la llei de la renda mínima d'inserció, canviant les condicions per poder cobrar aquesta prestació.

D'una banda, es dobla el temps que cal acreditar de residència a Catalunya per rebre la prestació, passant d'un any a dos. "Que acreditin una residència continuada i efectiva a Catalunya, com a mínim, amb dos anys d'antelació a la data de presentació de la sol·licitud", s'assegura en la modificació. A més, s'exigeix "romandre de forma permanent a Catalunya" mentre es percebi la prestació.

També s'estableix que el còmput total mensual de la prestació econòmica de la renda mínima, juntament amb l'import d'ajust complementaris que es pugui crear per via reglamentària, "no podrà superar el salari mínim interprofessional".

A més, la modificació de la llei estableix que es podrà percebre la prestació durant un màxim de cinc anys, tot i que s'estableixen algunes excepcions. D'una banda, podran seguir rebent la prestació aquelles persones que, un cop passats cinc anys, tinguin 60 o més anys, fins arribar als 65 anys. També s'afegeix que "excepcionalment" podran prorrogar la prestació més enllà dels cinc anys aquelles persones que es trobin en situacions de "pobresa severa" mitjançant un informe d'avaluació i per acord de la comissió interdepartamental de la renda mínima d'inserció.

CCOO de Catalunya ha denunciat a través d'un comunicat que "es posa en perill la cohesió social" del país amb aquest canvi de condicions i a més creu que ho ha fet de forma "poc transparent" quan utilitza la Llei de mesures fiscals i financeres. A més, creu que ha estat una decisió que s'ha pres "unilateralment".

El sindicat creu que amb aquest "enduriment" es posa "al límit la supervivència de moltes famílies a l'exigir que no disposin de rendes durant l'any anterior a la sol·licitud de la prestació" i creu que aquesta modificació limita l'accés a aquesta prestació "sobretot a persones immigrades".