Llei d'acompanyament dels pressupostos

S´endureixen els requisits per a la renda mínima d´inserció

Segons aquest projecte de llei, s'incrementa d'un a dos anys la residència "continuada i efectiva" a Catalunya

07.06.2011 | 19:05

El Govern de la Generalitat ha plantejat un canvi a les condicions per cobrar la renda mínima d'inserció a partir d'una modificació de la llei de 1997 a través de la llei d'acompanyament als pressupostos. Segons aquest projecte de llei, s'incrementa d'un a dos anys la residència "continuada i efectiva" a Catalunya que caldrà acreditar com a requisit per poder rebre aquesta prestació i, a més, aquesta es podrà cobrar durant un màxim de cinc anys, tot i que ha establert algunes excepcions. CCOO ha denunciat que, amb aquest "enduriment", es "posa en perill" la cohesió social i ha lamentat que s'hagi pres aquesta decisió de forma "unilateral".

A través de la Llei de mesures fiscals i financeres del 2011, coneguda com la llei d'acompanyament als pressupostos, el Govern planteja canvis en la llei de la renda mínima d'inserció, canviant les condicions per poder cobrar aquesta prestació.

D'una banda, es dobla el temps que cal acreditar de residència a Catalunya per rebre la prestació, passant d'un any a dos. "Que acreditin una residència continuada i efectiva a Catalunya, com a mínim, amb dos anys d'antelació a la data de presentació de la sol·licitud", s'assegura en la modificació. A més, s'exigeix "romandre de forma permanent a Catalunya" mentre es percebi la prestació.

També s'estableix que el còmput total mensual de la prestació econòmica de la renda mínima, juntament amb l'import d'ajust complementaris que es pugui crear per via reglamentària, "no podrà superar el salari mínim interprofessional".

A més, la modificació de la llei estableix que es podrà percebre la prestació durant un màxim de cinc anys, tot i que s'estableixen algunes excepcions. D'una banda, podran seguir rebent la prestació aquelles persones que, un cop passats cinc anys, tinguin 60 o més anys, fins arribar als 65 anys. També s'afegeix que "excepcionalment" podran prorrogar la prestació més enllà dels cinc anys aquelles persones que es trobin en situacions de "pobresa severa" mitjançant un informe d'avaluació i per acord de la comissió interdepartamental de la renda mínima d'inserció.

CCOO de Catalunya ha denunciat a través d'un comunicat que "es posa en perill la cohesió social" del país amb aquest canvi de condicions i a més creu que ho ha fet de forma "poc transparent" quan utilitza la Llei de mesures fiscals i financeres. A més, creu que ha estat una decisió que s'ha pres "unilateralment".

El sindicat creu que amb aquest "enduriment" es posa "al límit la supervivència de moltes famílies a l'exigir que no disposin de rendes durant l'any anterior a la sol·licitud de la prestació" i creu que aquesta modificació limita l'accés a aquesta prestació "sobretot a persones immigrades".

Catalunya


Crema una planta de recuperació de plàstics a Sant Feliu de Llobregat

Crema una planta de recuperació de plàstics a Sant Feliu de Llobregat

Els Bombers de la Generalitat calculen que l'incendi que des d'aquest dimecres a la matinada crema...

Eleccions 2105: L´independentisme obté la majoria absoluta en escons però no en vots

Eleccions 2105: L´independentisme obté la majoria absoluta en escons però no en vots

Junts pel Sí suma 62 diputats, mentre que la CUP en té 10 · Ciutadans es converteix en la segona...

Eleccions catalanes del 21D: Quins partits i candidats es presenten?

Eleccions catalanes del 21D: Quins partits i candidats es presenten?

Consulta els detalls de les llistes electorals marcades pel fracàs a l'hora de buscar una...


CCOO i UGT demanen als partits «no oblidar l´agenda social» per al 21-D

CCOO i UGT demanen als partits «no oblidar l´agenda social» per al 21-D

Els sindicats alerten que la intervenció econòmica de la Generalitat i el 155 generen "grans...

ERC presenta la llista gironina per a les eleccions del 21-D

ERC presenta la llista gironina per a les eleccions del 21-D

La formació ha donat el tret de sortida a la convocatòria des de Torroella de Montgrí, el poble de...

Enllaços recomanats: Premis cinema