Compareixença al Parlament

Només ICV-EUia i SI demanen la dimissió de Puig

L'oposició censura el conseller d´Interior per l´actuació dels Mossos en el desallotjament dels acampats

 07:20  

ACN Els partits de l'oposició al Parlament han censurat aquest dimecres el conseller d'Interior, Felip Puig, per l'operació policial dels Mossos d'Esquadra a la plaça de Catalunya el 27 de maig contra els 'indignats' que acampaven. Tots han coincidit en defensar la professionalitat dels Mossos però han criticat les ordres polítiques de Puig i n'han qüestionat la idoneïtat. Mentre que PSC i PP s'han limitat a criticar el paper de Puig, ICV-EUiA i SI n'han demanat la dimissió, i ERC ha demanat la reprovació del conseller. El més dur ha estat el portaveu ecosocialista, Jaume Bosch, que ha acusat Puig d'actuar amb prepotència i sense autocrítica, cosa que ha "dilapidat" el prestigi dels Mossos a tot el món.

El diputat del PSC Joaquim Llena ha assegurat que el seu grup no li demana la dimissió tot i que "en pocs temps ha acumulat massa targetes grogues", motiu pel qual "el que li tocaria seria una exclusió temporal". Llena creu que el motiu d'aquestes targetes són "la imprudència, la incontinència verbal i la prepotència", actituds "constants" del conseller. Per contra, el diputat socialista ha reclamat al conseller "seny i prudència" a l'hora de dirigir la seguretat de Catalunya.

Llena també ha carregat contra Puig per haver-se "escudat excessivament" en la figura de l'alcalde de Barcelona sortint, Jordi Hereu, a qui ha citat "vint vegades" durant la seva intervenció, segons el diputat socialista, fet que ha considerat un "abús" quan és Puig "el responsable de la seguretat del país". Llena ha lamentat que, durant la compareixença, hi ha hagut moments en què "semblava que se'n penedia", però després s'ha posat a parlar "d'anècdotes".

A més, ha rebutjat el debat de "policia sí, policia no" que creu que ha plantejat el conseller en la seva intervenció, tot reiterant el suport del PSC als Mossos d'Esquadra sense voler jugar a "bons o dolents". Llena també s'ha preguntat "què es pensava que hi havia" a la plaça de Catalunya i quin era el grau de "desconeixement" del Govern sobre la situació allà quan afirma que no va saber calibrar el "nivell d'agressivitat" d'alguns dels 'indignats'.

Per la seva banda, el diputat del PPC Pere Calbó ha mostrat un "suport nítid i sense tacticisme" als Mossos d'Esquadra, però ha criticat algunes de les actuacions del conseller d'Interior tot i garantir que el seu grup no demana ni la seva dimissió ni la seva reprovació. "No li demanem ni la dimissió ni la reprovació", ha dit, però ha demanat que "en comissió reconegui les decisions equivocades que va prendre". Calbó creu que, tot i haver reconegut "tímidament alguns errors", és "insuficient".

El diputat del PP creu que, si el conseller hagués pres altres decisions, "l'operatiu policial hauria estat més eficaç i hauria tingut un altre resultat". Calbó ha defensat "l'exercici de responsabilitat" del PPC, tot i advertir que no dóna cap "xec en blanc" al conseller. A més, el diputat popular ha criticat que Puig decidís no actuar davant de la resolució de la Junta Electoral Central que va prohibir les concentracions el dia de reflexió de les eleccions municipals. "Molts ciutadans han entès que el conseller d'Interior no actua quan estan a les portes d'unes eleccions i sí actua quan han passat", ha reblat.

Calbó també s'ha mostrat preocupat amb la coordinació entre els Mossos i la Guàrdia Urbana i ha preguntat si la policia local de Barcelona "tenia ordres de no intervenir". Si fos així, ha advertit, "seria un fet greu i caldria reclamar responsabilitats polítiques a l'alcalde de Barcelona". També ha preguntat si els Mossos s'estan plantejant la revisió dels protocols de col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona.

A més, segons ell, no es van assolir els objectius planificats, cosa que encara agreujaria més la situació final. Bosch ha criticat Puig per la seva "demostració d'autoritat" i li ha recriminat que si la intenció era netejar hi havia massa agents, i si la intenció era desallotjar la plaça n'hi havia massa pocs. L'argument de Puig adduint que hi havia individus radicals no serveix a Bosch, perquè considera que això ja se sabia i que en les celebracions del Barça n'hi sol haver més.

Segons ICV-EUiA, les ordres de Puig no són un "error aïllat", sinó conseqüència de la seva visió de la seguretat que s'assembla "al model del PP", recordant-li, a més, que ha derogat el Codi Ètic i el Comitè d'Ètica. "La seva política és un perill pel futur", li ha etzibat, ja que "no aporta solucions" en uns temps de crisi en què cal un departament d'Interior "tolerant, dialogant, que busqui la mediació".

El portaveu d'ERC, Oriol Amorós, ha criticat Puig per "menysprear" els 'acampats' i no buscar el diàleg amb ells i li ha volgut regalar el llibre d'Stéphane Hessel 'Indigneu-vos'. També ha lamentat haver dut a terme una operació policial "mal preparada, poc responsable", que va posar en risc els propis mossos i va causar dany. De fet, l'ha acusat d'haver-se equivocat i de voler "desviar l'atenció" de la ciutadania cap a aspectes com la intervenció de l'Ajuntament, dels equips de neteja o dels mitjans de comunicació.

Amorós l'ha acusat de ser ell qui va fer la "primera intervenció" en ordenar la incautació de béns privats sense el permís dels propietaris. Per això, li ha preguntat si indemnitzarà els ferits i rescabalarà els béns danyats.

Uriel Bertran, de SI, també li ha demanat la dimissió perquè es va carregar "contra gent asseguda i amb les mans enlaire" sense cap avís previ, cosa que ha provocat "desprestigi internacional i indignació social". Bertran ha opinat que l'argument de la salubritat i la seguretat per la celebració del Barça no és consistent, ja que també es van retirar "cartells, pancartes, tendals, ordinadors, fulls de signatures ciutadanes". "Això és perillós?", li ha preguntat. "L'objectiu era marcar paquet", i ha assegurat que la primera càrrega va ser abans que hi hagués cap incident per part dels manifestants.

El diputat de SI també ha considerat que es posés en "risc" els agents, i li ha preguntat què hagués passat si tots els manifestants haguessin estat violents. Per últim, li ha preguntat si en 12 dies d'acampada no van trobar cap portaveu amb qui parlar.

El diputat de CiU Lluís Guinó, ha donat suport al conseller, tot i que ha lamentat que hi hagués ferits. Ha rebutjat les crítiques a l'actuació policial, i ha recordat que molts dels grups parlamentaris han tingut responsabilitats de govern i per tant la responsabilitat sobre el cos s'ha de repartir. També ha considerat que les reivindicacions dels 'indignats' també afecten tots els partits parlamentaris, però lamenta que "uns pocs han embrutat la causa". Ha finalitzat considerant que la seguretat i la llibertat són combinables.

Per la seva banda, C's no ha pogut intervenir a la comissió per la rotació que manté amb SI pel funcionament del grup mixt. A través d'un comunicat, el president de la formació, Albert Rivera, ha demanat la reprovació de Puig per l'actuació "desproporcionada" del 27 de maig i ha lamentat que s'hagi "tacat la imatge dels Mossos d'Esquadra" i de "la ciutat de Barcelona". Rivera ha justificat la petició de reprovació perquè Puig "no ha reconegut l'error" i perquè una actuació com aquesta "mai s'ha de tornar a produir". "El Govern de Mas i el conseller Puig no han reconegut l'error en l'actuació ni han demanat disculpes, per tant el Parlament ha de reprovar al conseller", ha afegit.

Mentre es realitzava la comissió, un petit grup de poques desenes de manifestants s'han concentrat davant del Parlament per protestar contra Puig. Els Mossos han muntat un fort dispositiu policial per evitar incidents.

Enllaços recomanats: Premis cinema