Acord de CiU i PP per a la Diputació de Barcelona, que canvia de mans

Els dos partits acorden una profunda remodelació de l'ens que redueix el nombre d'àrees

 

BARCELONA | ACN/DDG La Diputació de Barcelona canvia de les mans que l'han ostentat des de l'entrada de la democràcia. Per primera vegada des d'aleshores, el president de l'entitat no serà un socialista, sinó un convergent. Després dels resultats electorals del 22 de maig i d'un acord entre Convergència i Unió i el Partit Popular, el feu socialista es reparteix entre els nacionalistes i els populars. Els alcaldes de Martorell, Sant Cugat i Terrassa sonen com a possibles nous presidents de l'organisme. El PP ostentarà la primera i la tercera vicepresidència, mentre que CiU es quedarà la segona i la quarta (una per UDC). La cinquena s'ha ofert al PSC, que encara no ha contestat.
Malgrat que els noms de les persones que ocuparan els càrrecs encara no s'han concretat, el cert és que l'alcalde de Martorell i president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, és un dels més ben posicionats per ocupar la presidència d'un dels òrgans de poder més potents de l'aparell administratiu a Catalunya.
Amb tot, altres fonts parlen de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, i del líder de CiU a Terrassa, Josep Rull, com a noms que també podrien optar al càrrec.
L'acord implica també una profunda remodelació de l'organigrama de l'entitat, que passaria de tretze àrees a cinc, distribuïdes en cinc vicepresidències.
L'acord es va tancar aquest dijous a la nit en una reunió a la qual van assistir per part de CiU Oriol Pujol, Lluís Corominas, responsable de política municipal, i Benet Maimí, negociador per part d'UDC dels pactes municipals. Per part del PP hi van assistir Jordi Cornet, secretari general del PPC, i Jorge Fernández Díaz.
El document està signat per ambdues parts i s'hi especifica que el motiu de la reducció d'àmbits de la Diputació respon a la racionalització de recursos i la simplificació de l'organització interna. També es marca com a objectius el compromís a l'eficiència i l'impuls de l'ocupació.

Les crítiques
Aquest acord entre CiU i PP no ha agradat a algunes formacions polítiques. La portaveu adjunta del PSC, Rocío Martínez-Sampere, va acusar ahir a CiU de "canviar cromos" amb el PP en el futur govern de la Diputació de Barcelona.
Per la seva banda, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va carregar contra "la gran coalició de dretes i neoliberal" de CiU i PP que, segons la seva opinió, s'expressarà a Badalona, a la Diputació de Barcelona i al Parlament. Ortiz va assegurar que a la Diputació de Barcelona s'expressa la voluntat de CiU que el seu "soci preferent" sigui el PP.

Enllaços recomanats: Premis cinema