22-M

Els ajuntaments comencen avui un nou camí

Un total de 945 consistoris catalans s'han constituït a l'espera de la resolució del TSJC sobre Barcelona i Girona

 17:21  
Dels 947 consistoris catalans, 945 es constitueixen aquest dissabte.
Dels 947 consistoris catalans, 945 es constitueixen aquest dissabte. ACN

ACN / BARCELONA Un total de 945 municipis s'han constitutït aquest dissabte a l'espera de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre Barcelona i Girona pels recursos del PPC i ERC, respectivament. Els líders polítics s'han bolcat amb els seus alcaldes més emblemàtics. És el cas d'Alícia Sánchez-Camacho (PPC), que ha donat suport a Xavier Garcia Albiol a Badalona; Joan Herrera (ICV) que ha anat al Prat de Llobregat amb Lluís Tejedor; Joan Puigcercós (ERC) que s'ha desplaçat a Solsona per assistir a la presa de possessió de David Rodríguez, i Oriol Pujol (CDC) que ha estat al costat de Joan Mora a Mataró. La ministra socialista Carme Chacón ha assistit al ple de constitució de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat.

Els recursos de PPC a Barcelona i d'ERC a Girona han fet que aquest dissabte no es puguin constituir els 947 ajuntaments de Catalunya. En total s'han celebrat 945 plens, que compten amb la presència dels principals líders polítics catalans. Després de dies i setmanes de negociació, s'han conformat els nous governs municipals amb alguns canvis destacats.

És el cas de Badalona, on el popular Xavier Garcia Albiol ha estat nomenat alcalde després de tres dècades de govern socialista i de setmanes d'especulacions sobre un possible pacte del PSC, ICV i CiU que l'hagués desbancat de l'alcaldia. La presidenta del PPC, Alìcia Sánchez-Camacho, que ha reclamat durant aquests dies que es respecti la voluntat dels badalonins, li ha donat suport amb la seva assistència.

El mateix ha passat amb l'altre nou batlle dels populars, el de Castelldefels, Manuel Reyes, que ha estat acompanyat pel secretari general del PPC, Jordi Cornet.

També ha canviat de mans l'alcaldia de Mataró, que ha sigut assumida per Joan Mora, de CiU. El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, l'ha acompanyat al ple de constitució.

Un altre canvi en el mapa municipal es produeix a Salt, on el president d'UDC i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha pogut veure com el democratacristià Jaume Torramadé ha estat escollit alcalde.

Per la seva part, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha escollit una capital comarcal, Solsona, on el republicà David Rodríguez repeteix com a batlle.

Joan Herrera, secretari general d'ICV, també ha apostat per un valor segur, el Prat de Llobregat, on Lluís Tejedor ha sigut de nou escollit alcalde.

En el cas dels socialistes, la cara visible aquest dissabte ha estat la mateixa ministra de Defensa, Carme Chacón, que ha assistit al ple del seu municipi, Esplugues de Llobregat, on Pilar Díaz ha estat de nou investida.

Per part del Govern, el conseller d'Agricultura i també secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha anat a la constitució de l'Ajuntament de Platja d'Aro, on s'ha investit el democratacristià Joan Giraut.

Els ajuntaments de Girona i Barcelona es constituiran l'1 de juliol, un cop es conegui la decisió del TSJC sobre els recursos d'ERC i PPC. Això farà retardar la formació de les dues diputacions.

Enllaços recomanats: Premis cinema