El cap del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, advoca en un article al diari ´Avui´ aquest divendres per un retorn als fonaments ideològics i doctrinals del PSC. Ho fa en el mateix article en què anuncia que posa tots els càrrecs a disposició del congrés que ha de celebrar el partit a la tardor i de la direcció que en surti. El que ha estat en els darrers anys un dels pesos més pesants del PSC, diu que renúncia i que és moment de renovar noms i estructures orgàniques. Nadal advoca, entre d'altres, per un PSC "catalanista, independent i solidari" amb llibertat de vot en els temes catalans per als parlamentaris a Madrid. Això, diu, "és més important que el grup parlamentari propi".

Nadal qualifica les dues últimes eleccions de "desfeta" per al PSC i adverteix que hi havia símptomes previs que indicaven el distanciament de la formació amb els electors, concretament la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya i la manifestació del 10 de juliol del 2010.

Tot plegat ha comportat una "fragmentació de l'espai socialista". I per remuntar la situació Nadal diu que cal "exigència crítica", "rigor intel·lectual" i "radicalitat democràtica".

A l'article el cap del grup parlamentari del PSC exposa un seguit de fórmules que considera importants per recuperar l'espai de referència de l'esquerra a Catalunya. Per exemple, diu que al PSC "no hi sobra ningú" i parla de "refondre més que refundar".

Afegeix que al PSC "hi falta molta gent" i apunta concretament als "desencantats" de l'esquerra i als joves, als quals "cal parlar amb un llenguatge nou en un temps nou".

Advoca per "dir les coses pel seu nom" i perquè el PSC sigui "tal com és", tot plegat per recuperar "espais de confiança i credibilitat", principalment entre "les classes populars i mitjanes".

Pel que fa al debat sobre el paper del PSC dins del PSOE, Nadal aposta per un partit "catalanista, independent i solidari".

Això passa per un partit "compromès amb l´Estat", però "sense subordinació". I això vol dir tenir "veu i llenguatge propis", revisant i clarificant les relacions amb el PSOE.

Aquí, Nadal apunta una tercera via a la qüestió de si hi ha d'haver grup parlamentari propi del PSC al Congrés dels Diputats. L'encara dirigent socialista reclama "llibertat de vot per als temes catalans per als parlamentaris socialistes a Madrid". I afegeix: "És més important que el grup parlamentari propi".

Finalment també advoca perquè el PSC clarifiqui els seus postulats, que al seu parer han de ser "més catalanisme i més d'esquerra".