El vicepresident del govern espanyol i candidat a les primàries del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha mostrat aquest diumenge la seva "perplexitat" pel fet que un partit tant "genuïnament català" com CiU "oblidi tant aviat" que el PP va ser "genuïnament anticatalà" i "l'autor de la més increïble campanya catalanofòbica" de l'Estat i hi arribi a acords.

El dirigent del PSOE ho ha dit des de Barcelona abans de reunir-se amb un grup de militants del PSC i també amb bona part de la seva direcció. Rubalcaba ha manifestat no voler "interferir" en el debat intern del PSC, centrat en aspectes com si cal un grup propi al Congrés, perquè cal respectar la seva "autonomia" i que el PSOE sigui "prudent".

Abans de la trobada amb militants, Pérez Rubalcaba ha fet una atenció als mitjans de comunicació acompanyat del primer secretari del PSC, José Montilla, qui no ha fet declaracions. El vicepresident ha començat la seva intervenció explicant que la seva visita a Catalunya respon a una sèrie de trobades que fa arreu de l'Estat per copsar idees i impressions per tal de "construir un projecte" sòlid de cara a les eleccions generals de l'any vinent. Ha expressat la seva satisfacció de tot aquest procés. "He parlat amb molta gent, m'he sentit estimat", ha declarat.

El "candidat del candidat", tal com s'ha definit ell mateix en referència a les primàries del PSOE ha afegit que està fent un "exercici d'escoltar i parlar", amb els militants socialistes i amb la direcció de les federacions. "Més escoltar que parlar", ha matisat, posant l'èmfasi en la voluntat de deixar que tothom digui la seva. En aquest sentit, ha volgut remarcar la "prudència" amb què el PSOE ha de referir-se al paper del PSC, "i més ara que estem en una etapa pre-congressual", ha declarat.

Pérez Rubalcaba ha assenyalat que un dels "temes de debat" és precisament que els socialistes catalans tingui grup propi al Congrés. "Però jo no penso interferir en aquest debat, la meva opinió ja la coneix el primer secretari", ha remarcat. "El PSOE ha de ser prudent i acurat i respectar l'àmbit d'autonomia del PSC", ha apuntat.

Més explícit ha estat amb els recents pactes i acords entre Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP) en el marc de les municipals. Ha expressat la seva "perplexitat" davant aquests fets, tot i entendre-ho en tractar-se de les regles de la política. Malgrat això, ha indicat que "no em puc treure del cap que aquest PP és el mateix que fa poc va anar al Tribunal Constitucional, que posa esmenes a determinades lleis o que planteja recursos en temes de la llengua", ha afirmat.

Ha anat més enllà i ha acusat al PP d'haver estat artífex de la més contundent "campanya catalanofòbica" vista mai a l´Estat espanyol. "I em costa molt veure un partit tant genuïnament català oblidar tant aviat com hi ha un altre partit que va ser tant genuïnament anticatalà", ha conclòs en referència als acords entre nacionalistes i populars.

Mà estesa a tots als ajuntaments

En quant a les municipals, Alfredo Pérez Rubalcaba ha reconegut que molts dels ajuntaments on governaven els socialistes, ara tenen a l'alcaldia al PP. Tot i així, ha assegurat que des del govern espanyol s'estendrà la mà als nous ajuntaments "independentment del color polític que tinguin". Ha insistit que el l'objectiu principal del país és "acabar amb l'atur". "Hi ha indrets on el PSOE governava i ara ha passat a la oposició", ha assenyalat el vicepresident. "Però vull que tots sàpiguen que allà on hem passat a la oposició estendrem la mà", ha apuntat.

Bildu

Amb un "crec que es podrien haver fet les coses d'una altra manera", Rubalcaba s'ha referit a la important presència de Bildu als ajuntaments bascos i navarresos, destacant per sobre de tots, l'alcaldia de Sant Sebastià, fins aquest dissabte governada pels socialistes. Una presència que segons el líder socialista, podria no haver estat tant forta si s'haguessin dut a terme una sèrie d'acords entre altres formacions. "Bildu tindria ara menys poder institucional si les coses s'haguessin fet d'una altra manera, ja vaig expressar la meva opinió al respecte", ha declarat.