La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha proposat aplicar en els consells comarcals i en les diputacions de Catalunya una reducció d'almenys un 20% de les seves estructures polítiques i burocràtiques, com va fer la Generalitat a començament d'any.

En una entrevista amb Efe, Ortega ha recordat que una de les primeres mesures que va prendre el nou Govern va ser "reduir un 43% el nombre de càrrecs de confiança, un 23% la seva estructura política i un 17% la seva estructura interna de subdireccions i serveis".

"L'aprimament seguit per la Generalitat és un exemple a seguir i a exportar, per evitar un excés de burocratització en l'administració pública. Aquest model es pot traslladar perfectament a consells comarcals, diputacions i fins i tot a algun ajuntament", ha assegurat.

Segons Ortega, el marc de la futura llei de governs locals, que començarà a debatre's "a la tardor", representa una "gran oportunitat" per fer un nou "esforç d'austeritat" i "racionalitzar" el conjunt d'administracions locals a Catalunya.

La llei ha de servir, ha explicat la vicepresidenta del govern de la Generalitat, per "clarificar les competències dels consells comarcals, les diputacions o vegueries i els ajuntaments", amb la finalitat d'eliminar "duplicitats" en la prestació de serveis.

Ortega ha argumentat que en la conurbació de Barcelona, per exemple, es poden "solapar" serveis oferts pels consells comarcals i per la pròpia diputació o l'Àrea Metropolitana, ens recentment recuperat pel tripartit.

El volum de competències dels diferents consells comarcals hauria de ser per tant "asimètric", en funció d'una "realitat territorial també asimètrica".

Un servei que presta un consell comarcal d'una àrea rural, on cap altra administració l'ofereix, pot tenir més sentit, segons Ortega, que el que presta un consell comarcal metropolità.

Per "simplificar" estructures i estalviar recursos, Ortega ha insistit en la necessitat de "mancomunar serveis", sense que les diferents administracions "es facin la competència" entre elles.

Ortega ha recalcat així mateix que, en un moment de "crisi de confiança" dels ciutadans cap a les institucions, cal reduir l'"estructura política" dels consells comarcals, que han d'especialitzar-se en la seva funció de "prestadors de serveis".

D'una altra banda, Ortega ha destacat el "rigor" en la despesa prevista en els pressupostos presentats pel Govern per a 2011, però s'ha desmarcat d'algunes de les exigències del PP per retallar certes despeses que els populars consideren "supèrflues".

Ortega ha expressat el seu rebuig a "tancar" delegacions de la Generalitat a l'estranger, les anomenades 'ambaixades' del Govern, i ha destacat la seva "importantíssima" funció per buscar oportunitats de negoci, inversions i projecció internacional per a Catalunya.

Això no obstant, sí s'ha mostrat disposada a estudiar si és possible la possibilitat de reduir costos d'aquestes oficines, fusionant-les en un mateix edifici amb altres ens de la Generalitat, com ACC1O, l'agència de suport a la competitivitat de les empreses catalanes.

Sobre la negociació pressupostària, Ortega ha contraposat la "responsabilitat" demostrada pel PP, en permetre la tramitació dels comptes al Parlament, amb el "desconcert" del PSC, que al trobar-se a les portes del seu congrés està "actuant més en clau de partit que de país".