Relació Catalunya - Estat

Pujol certifica que els ponts amb l´Estat estan ´trencats´

En un llibre que sortirà publicat el 16 de juliol, l'expresident es referma en la idea de la independència

 14:45  
Jordi Pujol.
Jordi Pujol. Aniol Esclosa

EP / BARCELONA L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha recollit al seu últim llibre les seves reflexions en defensa de la independència de Catalunya on deixa constància que els ponts amb l´Estat espanyol han quedat "trencats".

El llibre, titulat 'Residuals o independents? Quan es trenquen els ponts ', reprodueix íntegrament l'editorial que va publicar el 25 de gener, en què contemplava per primera vegada la independència de Catalunya com a alternativa a l´"ofec" a què sotmet l´Estat, i la conferència que va pronunciar públicament el 30 de març , on va reconèixer públicament que ja no tenia arguments per rebatre la independència.

Encara que Pujol sempre havia mesurat les seves impressions de l'independentisme, ara la seva posició queda perfectament reflectida en les paraules, procedents de l'esmentada conferència: "Després de molts anys de mirar de dissuadir els que optaven per l'independentisme, ara em trobo que ja no tinc arguments per rebatre'ls. A excepció de la seva difícil viabilitat i el seu risc intern".

Així ho certifica una nota prèvia que ha afegit al llibre, que sortirà a la venda el 16 de juliol, on destaca el procés d´"involució" que hi ha a la relació Catalunya-Estat i que s'ha accelerat molt els últims anys en tots els camps: polític i econòmic, institucional, jurídic, lingüístic i, en general, identitari.

A més, segons Pujol, ha incrementat la pressió del conjunt de l'Estat sense massa diferències de color polític fins a culminar en la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut que, segons ell, ratifica la voluntat de residualització de Catalunya: "És una política que trenca els ponts ".

Ha recordat així que durant molts anys el nacionalisme català majoritari, encarnat en els seus 23 anys de govern, no era independentista i rebutjava requeriments per adherir perquè jugava la carta d'un autonomisme que garantís política i administrativament un sostre alt, econòmicament viable i amb garantia identitària .

"Tenia arguments per fer-ho. Ara ja no els té", afegeix Pujol, que veu viable una Catalunya independent i avisa que l'argument que es posaria en perill la cohesió interna catalana perd pes a mesura que s'accentua el tracte econòmic "discriminatori "contra la comunitat catalana.

Encara que és conscient de la dificultat de la via independentista, ha recordat que l'altra opció és la que imposa l´Estat i equival a "rendir-se i acceptar la marginació i l'ofec" de Catalunya, situació davant la qual la gent que mai ha estat independentista votaria a favor d'ella.

Malgrat tot, Pujol considera ingenu que es pugui frenar la tensió contra la identitat, l'autogovern i l'economia de Catalunya: "Si algun canvi pot haver de moment, és més fàcil que sigui per mal que per bé. Per tant, l'alternativa a això ara ja només podria ser la independència".

Revisió dels seus plantejaments

L'expresident de la Generalitat ha admès que la revisió d'alguns dels seus plantejaments en aquest àmbit li fa mal personalment perquè, al llarg de la seva vida, ha defensat la lleialtat catalana en un projecte espanyol que reconeixia, respectava i incorporava la plurinacionalitat.

Malgrat tot, ha afegit que assumeix plenament les decisions de CiU i del president de la Generalitat, Artur Mas: "Si no independentistes, hem de ser almenys molt independents, des d'ara. Hem de treballar per al nostre enfortiment".

Catalunya


Rosa Maria Sardà torna la Creu de Sant Jordi a la Generalitat

Rosa Maria Sardà torna la Creu de Sant Jordi a la Generalitat

L'actriu Rosa Maria Sardà ha tornat a la Generalitat de Catalunya la Creu de Sant Jordi per...

Eurodiputats de tots els grups reclamen s´oposen als empresonaments de polítics catalans

Eurodiputats de tots els grups reclamen s´oposen als empresonaments de polítics catalans

Representants dels populars i els socialistes es desmarquen de la posició oficial dels seus grups

Eleccions 21-D: Les llistes electorals de Girona

Eleccions 21-D: Les llistes electorals de Girona

Consulta totes les candidatures al detall


La Fiscalia belga demana que s´extraditi Puigdemont

La Fiscalia belga demana que s´extraditi Puigdemont

El ministeri públic belga descarta el delicte de «corrupció», que hauria suposat una extradició...

Només dos caps de llista repeteixen a Girona

Només dos caps de llista repeteixen a Girona

Rafel Bruguera, pel PSC, i Jean Castel, per Ciutadans, són els dos únics candidats que ja es van...

Enllaços recomanats: Premis cinema