El portaveu del Govern, Francesc Homs, va contraposar ahir la "responsabilitat" del PP, que s'ha prestat a facilitar la tramitació dels pressupostos, amb el "partidisme" del PSC, al qual va exigir pressionar Alfredo Pérez Rubalcaba perquè l'Estat pagui el que "deu" a Catalunya.

El Parlament debatrà avui el projecte de pressupostos de la Generalitat sota l'amenaça de boicot del col·lectiu d'"indignats" i amb la policia en alerta per garantir que el ple es desenvolupi amb normalitat.

El PP es va comprometre la setmana passada a alinear-se amb el Govern per rebutjar les esmenes a la totalitat als pressupostos que ha presentat la resta de grups de l'oposició, cosa que garanteix que els comptes puguin iniciar la seva tramitació parlamentària.

"L'oposició a aquests pressupostos, a menys que es tingui una vocació estrictament minoritària, no té cap sentit", va dir Homs, segons el qual un "no" del Parlament als comptes podria derivar en unes eleccions anticipades, de les quals sortiria un Govern que estaria obligat a fer altres pressupostos "iguals".

Homs va centrar els seus retrets en els socialistes catalans, dels que espera que presentin alguna alternativa a la dràstica caiguda d'ingressos de la Generalitat, que només seria compensada si el Govern espanyol "pagués els seus deutes", com els 1.450 milions d'euros del Fons de Competitivitat que li toquen a Catalunya el 2011.

Després que el vicepresident primer del Govern, Alfredo Pérez Rubalbacaba, particióes diumenge passat en a una trobada a Barcelona amb militants del PSC amb vista a la seva proclamació com a candidat del PSOE a les eleccions generals, Homs va treure el tema a col·lació per denunciar l'actitud dels socialistes.

Segons Homs, després d'aquestes mostres d'"abnegació" cap a Rubalcaba, "que lidera aquesta actitud tan gasiva i morosa" cap a Catalunya, "no s'entendria" que el PSC no aportés una "solució" per cobrar "el que l'Estat espanyol deu a Catalunya".

Homs va recordar que el PSC és "un partit de govern", que dóna suport i participa en l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, però en canvi "no actua amb la responsabilitat de qui té responsabilitats institucionals".

"Qui menys responsabilitat directa té i actua amb més responsabilitat és el PP, que està en l'oposició i que no va contribuir a l'acord de finançament vigent, que permet al Govern de l'Estat espanyol ser morós amb Catalunya", va destacar.

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, va carregar contra el portaveu del Govern, Francesc Homs i va denunciar la seva "obsessió malaltissa" en assenyalar els socialistes catalans com a centre de tots els mals de CiU i del país. "Homs ha deixat de ser el portaveu de Govern per ser un hooligan de la política", va dir. El PSC creu que el Govern necessita criticar-los com a cortina de fum per tapar el seu acord amb el PPC per tirar endavant els pressupostos.

Concessions socials

El PP català negocia amb el Govern concessions socials a canvi de permetre que els pressupostos de la Generalitat per a 2011 superin les esmenes de totalitat de la resta de l'oposició i de facilitar amb la seva abstenció que els comptes s'aprovin al juliol.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va celebrar el "canvi d'actitud" i la "receptivitat" del Govern cap a les demandes del PPC, i va avançar que aquesta setmana hi ha previstes tres reunions entre el seu partit i el Departament d'Economia.