El Partit Popular comença a aclarir quina serà la seva actitud davant els pressupostos de la Generalitat, que aquest dimecres es començaran a discutir al Parlament. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que si avança la negociació dels pressupostos amb el Govern "per garantir certs equipaments sanitaris i certs nivells a la sanitat pública i garantir el model educatiu i les polítiques socials i qüestions a política exterior" el PPC valora la seva abstenció.

De fet, ha destacat que en cap cas hi donaran suport als comptes perquè "són durs en les seves retallades", però ha recalcat que "no poden votar en contra d'uns pressupostos perquè el país necessita estabilitat, una governabilitat i que es redueixi el dèficit i el deute que alguns ens han deixat". D'aquesta manera, els populars van camí de convertir-se en els socis clau del Govern per aconseguir l'aprovació dels comptes.

Sánchez Camacho ha recalcat que s'ha iniciat en aquestes setmanes una nova etapa per al PPC "situat com partit de govern i centralitat". Ha remarcat que "davant uns comptes que produeixen excessives retallades el PPC no els hi donarà suport". Ha admès que s'han de produir uns comptes austers i transparents i creu que els pressupostos haurien de tirar-se endavant per part "dels partits que han gastat els diners que no es tenien".

Ha ressaltat que són "molt crítics amb els comptes" i ha demanat al Govern que segueixi dialogant amb el PPC "per intentar millorar les propostes en els quals els ajustos són excessivament durs en matèria sanitària i polítiques socials". "Farem un esforç perquè les retallades no afectin als aspectes socials més importants", ha dit.

Sánchez-Camacho ha demanat al Govern que valori les propostes del PP per garantir el model sanitari, a millorar el model educatiu i a intentar que la reducció de les polítiques d'ajut a les famílies tinguin el menor impacte". Ha assenyalat que actuaran de forma constructiva per ajustar les partides de sanitat, educació i partides socials. Ha explicat que "volen incrementar i incorporar mesures d'ajut als emprenedors, als autònoms i a aquells que creen ocupació garantint un marc més flexible".

Eixos de la negociació

Sobre els eixos de la negociació, ha dit que "estan avaluant alguns equipaments sanitaris que han estat compromesos en altres legislatures i infraestructures plurianuals"; així com "una retallada de la despesa farmacèutica que significarà una retallada del Departament de Salut apostant per medicaments de menys cost". Així mateix, ha destacat que estan analitzant l'impacte de la sisena hora i possibles infraestructures. "No és bo que es mantinguin 900 barracons", ha dit. Així mateix, ha ressaltat que les ajudes siguin per capita i elevar el llindar de les famílies que poden rebre ajudes.

També ha recalcat que sobre la taula està "la política exterior" i el PPC demana al Govern que es reformuli el seu model. Per això, ha indicat que demanaran "el tancament d'algunes d'elles que signifiquen un cost elevat" i "la reformulació del model de política exterior no pas com una política de tractament diplomàtic, sinó com una política exterior d'impuls a les inversions i internacionalització dels productes". També hi ha sobre la taula la reducció d'empreses públiques i càrrecs oficials i de confiança.

Sobre la votació d'aquest dimecres al Parlament a les esmenes a la totalitat, ha ressaltat que no han decidit encara si s'abstindran o hi votaran en contra. El que ha deixat clar com ja estava clar és que no votaran a favor de les esmenes a la totalitat. Ha destacat que tot dependrà de les negociacions i les converses amb el Govern. Pel que fa la negociació, ha apuntat que es portarà a terme amb la màxima discreció i ha afirmat que hi ha reunions entre el Departament d'Economia amb Andreu Mas-Colell i l'equip econòmic del PPC.

Així mateix, Sánchez-Camacho ha manifestat que "no donaran suport" als pressupostos i que "l'opció més vàlida seria abstenir-se". En aquest context, ha recalcat que "ja hi ha un inici de preacord", però que "s'ha d'arribar a un acord final".

"L'actitud del Govern ha canviat"

Sánchez-Camacho ha assegurat que l'actitud del Govern envers el PP de Catalunya "ha canviat". De fet, ha destacat que "mirava cap un altra banda" en referència al PSC i s'ha vist "ara major receptivitat del Govern i és conscient que les reformes econòmiques es coincideixen en criteris com l'austeritat, aprimaments de l'administració i l'eficiència". En aquest context, ha manifestat que no li agrada parlar de "soci preferent perquè el PPC no està al Govern i ha preferit parlar de la posició clau del PP".

Sobre els comptes del 2012, ha apuntat que es parlarà quan toqui i ha afirmat que hi ha una negociació llarga. "El PPC portarà els mateixos criteris i exigirà un marge major d'actuació amb els pressupostos del 2012 perquè les retallades no afectin en cap dels casos el model de l'estat de benestar i es comenci a fer efectiva les propostes de reduccions que portem al programa".