El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha demanat "responsabilitat" a les forces polítiques per tirar endavant uns pressupostos que, ha dit, no són els què el Govern voldria aprovar, però són els que Catalunya "necessita". En la seva intervenció en el ple del Parlament en què es debaten les esmenes a la totalitat presentades per PSC, ICV-EUiA, ERC, C's i SI, el conseller ha insistit en què s'ha prioritzat la despesa social i ha declarat que aquests pressupostos representen un "sacrifici", però "en cap cas" un "desmantellament de l'estat del benestar. Mas-Colell ha demanat a l'executiu espanyol que reconegui explícitament l'esforç que la Generalitat està fent per reduir el dèficit.

Austeritat, prioritat per la despesa social, credibilitat i corresponsabilitat. Aquest són els cinc eixos que marquen, segons el conseller d'Economia i Coneixement, els pressupostos que el Govern ha presentat per a l'exercici 2011. Mas-Colell els ha defensat perquè tenen, segons ha dit, "una gran i decisiva virtut", són els comptes que "ara Catalunya necessita", tot i reconèixer que no són els que l'executiu del què forma part "voldria presentar".

Segons ha declarat, els pressupostos comporten un ajustament "sever" i un "sacrifici". No obstant això, ha deixat clar que no representen el "desmantellament de l'estat del benestar a Catalunya. Mas-Colell ha recordat que els nivells de despesa se situen en els de 2007 i llavors tothom reconeixia l'existència d'un estat del benestar. "Si teníem una Generalitat potent el 2007, el 2011 també tindrem una Generalitat potent", ha declarat.

Ajustament necessari

Mas-Colell ha justificat la necessitat d'austeritat pel fet que s'ha produït un "desbordament" del dèficit, ja que els ingressos de 2010 estaven als nivells de quatre anys enrere, mentre que la despesa s'ha incrementat un 60% des de 2004. "Són xifres molt elevades, evidentment preocupants, però que creiem que encara són manejables", ha explicat. En aquest sentit, el conseller s'ha mostrat contundent en afirmar que això només serà possible "fem de l'objectiu de contenció de l'endeutament una prioritat" i que "és només amb unes finances sanejades que podrem garantir l'estat del benestar".

A més, el conseller ha defensat aquests comptes perquè, segons ha dit, tot i la dimensió de l'ajustament, prioritzen la despesa social. Així, Mas-Colell ha remarcat que l'assignació per als departaments d'ensenyament, salut i benestar social representen el 70%, mentre que en els pressupostos de 2010 el percentatge baixava fins al 67%.

Respecte als ingressos, el conseller ha afirmat que el Govern ha estat prudent en la seva estimació. D'aquesta manera, ha dit, es pretén evitar el què ha passat en els darrers anys, en què hi ha hagut una "diferència sistemàtica" entre els ingressos previstos i els ingressos liquidats. Mas-Colell ha explicat que els comptes de la Generalitat per a aquest exercici no inclouen els recursos que depenen de la corresponsabilitat del govern central que no han estat garantits per aquest. Per tant, ha afirmat, es contempla la liquidació de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut, ja que aquesta no és discutida per l'executiu espanyol, però no la bestreta pel fons de competitivitat, ja que aquesta ha estat "repetidament, en públic i per boca de les màximes autoritats" negada pel govern de Zapatero.

Peticions al govern espanyol

La seva exposició al Parlament li ha servit a Mas-Colell per fer peticions expresses al govern espanyol, centrades, sobretot, en la necessitat que aquest asseguri la recepció dels ingressos que corresponen a la Generalitat. A banda de reclamar el fons de competitivitat, el conseller ha posat sobre la taula modificacions en el càlcul del què correspon a Catalunya segons la Disposició Addicional Tercera així com el traspàs d'actius immobiliaris de titularitat de l'Estat, però que són gestionades per la Generalitat. Aquestes peticions, segons ha assegurat, són "perfectament raonables i justificades".

La corresponsabilitat del govern central és "fonamental", segons Mas-Colell, que ha instat l'executiu espanyol que reconegui l'esforç que la Generalitat porta a terme en l'aplicació dels ajustos que reclama la UE i els hi doni "suport explícit". A més, ha demanat que "s'abstingui d'introduir iniciatives que impliquin obligacions de despesa" per al Govern i que actuï amb "determinació" per emprendre mesures que contribueixin al redreçament de l'economia, la recuperació econòmica i la confiança exterior. Mas-Colell ha afegit que les restriccions sobre endeutament a curt o llarg termini "no tenen sentit" perquè interfereixen en la bona gestió de la cartera de deute i en el seu preu. Per tant, segons el conseller, el cost d'aquestes restriccions les paguen els ciutadans catalans.

Crida a la responsabilitat dels grups

Els pressupostos reclamen "comprensió" i "concurs de tota la ciutadania", segons Mas-Colell. I també, ha afegit, "responsabilitat" de totes les forces polítiques. "Entre tots hem de fer l'esforç necessari per garantir el futur del nostre estat del benestar i de l'autogovern de Catalunya", ha conclòs.