EN DIRECTE
Denuncia "nous mètodes de violència urbana"

Puig titlla els aldarulls de «nous mètodes de violència urbana»

Admet "insuficiències" en el dispositiu de seguretat per les "ganes ferotges de batalla campal" dels 'indignats'

 21:44  

ACN/EFE/BARCELONA El Govern ha reconegut avui errors en el dispositiu per a la seguretat dels diputats durant el setge d'ahir al parlament català i fins i tot el conseller d'Interior, Felip Puig, ha demanat disculpes als diputats per no haver estat capaç de garantir la seva seguretat, encara que centra les seves crítiques en els "professionals de l'incident", en els quals recaurà un "càstig exemplar".

Puig ha fet autocrítica en reconèixer que hi va haver errors en l'operatiu per protegir alguns dels diputats -que van ser insultats, sacsejats i assetjats-, si bé ha destacat que sí que es van aconseguir els dos objectius prioritaris, que eren blindar el Parlament i que es pogués celebrar el ple dels pressupostos. "Hi ha una evidència: no vam ser capaços de defensar en tot moment la integritat de tots els diputats", ha reconegut Puig, que s'ha escudat en la falta d'agents per arribar a tot arreu, ja que el dispositiu estava al límit perquè "estaven tots els recursos ocupats" en haver de protgir un perímetre de quatre quilòmetres.

El conseller d'Interior ha assegurat que alguns dels 'indignats' concentrats al parc de la Ciutadella "tenien ganes ferotges de batalla campal". Per Puig, l'objectiu de "bona part" era bloquejar el Parlament i crear una "guerrilla urbana" a Barcelona, tot denunciant "nous mètodes de violència urbana". Puig ha admès que l'accés dels diputats al Parlament va resultar "més accidentat" del previst i que en algun aspectes es van quedar "curts" i hi va haver "insuficiències". Tot i això, ha subratllat que els objectius del dispositiu s'han acomplert i ha dubtat de la utilitat que hagués tingut una acció policial més contundent a primera hora.

El conseller Puig ha negat que els 'indignats' més violents l'agafessin "per sorpresa". Sí ha reconegut que en alguns punts es van quedar "curts" tot i reiterar en diverses ocasions que el doble objectiu perseguit pel dispositiu policial ha estat acomplert. Per una banda es volia impedir que s'acampés al parc de la Ciutadella, per l'altra es volia impedir que les turbulències dels afores del recinte parlamentari alteressin la celebració del ple.

Puig ha defensat el desplegament policial iniciat en una decisió estratègica "sense precedents", el tancament durant tres dies del parc de la Ciutadella. Una decisió "encertada" que va donar peu a un dispositiu "molt complicat" ja que el perímetre del parc és de quatre quilòmetres i compta amb set accessos diferents. El desplegament programat, que incloïa estendre's fins aquest dijous, hagués afectat 1.800 agents, 550 durant "les hores punta". Un detall que li ha permès defensar-se de les preguntes que els periodistes li han llançat qüestionant la bona planificació de l'operació plantejada.

El conseller sí ha admès que en alguns moments "es van quedar curts" d'efectius i que l'entrada dels diputats, en alguns casos, es va produir de manera massa "accidentada". Reforça la tesi que deixar-los entrar a peu no era massa prudent el fet que per aquest dijous s'havia preparat un dispositiu que els hagués introduït al Parlament dins un comboi custodiat pels Mossos, tal com han explicat alguns diputats aquest mati i ha confirmat el conseller durant la roda de premsa.

"Haguéssim pogut actuar amb més contundència a primera hora i netejar tota la zona on es concentraven els 'indignats'?", s'ha preguntat Puig a ell mateix. "Sí, però això no ens hagués garantit" que a les deu del matí haguéssim tingut el doble de manifestants en resposta a l'acció policial.

Puig ha alertat que "bona part" dels concentrat aquest dijous al parc de la Ciutadella "tenia ganes ferotges d'una batalla campal". Volien "crear una guerrilla urbana a la capital catalana" ha aventurat. El conseller creu que a Barcelona en els darrers anys estan prosperant els col·lectius que "exerceixen una violència urbana cada cop més organitzats i fan ús de mètodes més sofisticats".

"Sota una falsa resistència pacífica, que dificulta la intervenció policial, s'amaguen persones que utilitzen la violència extrema i elements informàtics sofisticats". "Abans es tirava la pedra i s'amagava la mà, ara es tira la pedra i s'aixequen les mans", ha explicat elaborant una metàfora sobre les falses aparences de pacifistes que mostren alguns manifestants violents. Les característiques dels col·lectius requereixen dispositius "més complexes".

L'error de Mas i De Gispert al mateix helicòpter

El conseller ha admès un error en la logística desplegada per introduir el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria De Gispert. Les dues màximes autoritats del país van volar en el mateix helicòpter, un detall que els protocols de seguretat desaconsellen. Ha estat "un petit error d'apreciació", ha reconegut Puig.

Crítiques de l'oposició

Els partits de l'oposició han criticat el dispositiu de seguretat de la conselleria d'Interior d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat aquest dijous que el dispositiu policial de dimecres al Parc de la Ciutadella va ser "clarament insuficient" i va fallar a l'hora de protegir els diputats. En roda de premsa, Iceta ha subratllat que la principal obligació del Govern és "preservar el normal funcionament de les institucions i la inviolabilitat dels seus representants, i aquests objectius no es van complir".

Per això, ha anunciat que el seu grup demanarà la compareixença del conseller d'Interior, Felip Puig, que s'ha de produir, al seu parer, "de forma immediata", especialment quan el mateix Puig va declarar que era l'únic que havia entès el que havia passat el 27 de maig.

Esquerra Republicana de Catalunya responsabilitza directament al conseller d'Interior, Felip Puig, del disseny "insuficient" de l'operatiu policial que es va aplicar davant les protestes dels 'indignats' a les portes del Parlament el dimecres passat.

La portaveu parlamentària del grup, Anna Simó, ha considerat aquest dijous que el Parlament va viure "un autèntic setge" i que la "falta de previsió" i la "improvisació" del conseller va provocar que "no es garantís la integritat" d'aquells que volien entrar al recinte del Parc de la Ciutadella i a la cambra catalana. "No es va evitar que 2.000 o 3.000 persones no posessin en escac i mat a tot un Parlament", ha retret la diputada republicana.

El president de C's, Albert Rivera, ha assenyalat la falta de previsió com el principal problema del dispositiu policial que el Departament d'Interior ha dissenyar aquest dimecres per combatre els milers de persones que tenien la intenció de no deixar entrar els diputats al Parlament.

El dispositiu va ser "insuficient" i va "fallar", ha assegurat, tot i que esperarà a conèixer el detall de les explicacions del conseller Felip Puig abans de demanar la seva compareixença en seu parlamentaria. A més, Rivera ha denunciat que no hi havia "cap mena de comunicació" amb les persones que havien d'accedir al Parc de la Ciutadella i ha assegurat que "podríem haver sortit més malparats".

Per la seva part, el secretari general de SI, Uriel Bertran, ha detectat "mancances greus" en el dispositiu policial de dimecres i ha lamentat la manca d'informació als diputats. Bertran ha explicat que ell no va rebre cap consigna sobre com havia d'entrar al Parlament i va ser el seu propi grup qui li va acabar donant indicacions. Ha opinat que l'entrada en furgons policials "s'havia d'haver pogut preveure amb anterioritat" quan la nit anterior ja es veia com s'estaven organitzant els 'indignats'. El dispositiu, ha dit, hauria d'haver evitat el "contacte directe" amb les persones violentes. "Si hi ha un risc per a la integritat física i per a l'accés amb normalitat al Parlament, s'han de preveure dispositius", ha dit.

D'altra banda, ha contrastat en roda de premsa l'arribada d'alguns diputats en helicòpter amb la d'altres en furgons policials, i ha opinat que es va produir una "discriminació". És més, ha criticat que es fessin servir helicòpters quan tots els diputats haurien pogut utilitzar cotxes o furgons policials.

El conseller d'Interior vol comparèixer al Parlament

El conseller d'Interior, Felip Puig, demanarà comparèixer al Parlament per explicar el dispositiu policial d'aquest dimecres als voltants del parc de la Ciutadella davant de la concentració d''indignats' que pretenien impedir el pas als diputats a la cambra catalana. Puig s'ha reunit aquest tarda amb els representants dels grups parlamentaris per explicar-los-hi aquest dispositiu després que la majoria de partits considerés insuficient l'operatiu dirigit pel Departament d'Interior. Puig compareixerà a la comissió d'Interior del Parlament de nou després d'haver-ho fet ja pels incidents a la plaça de Catalunya el passat 27 de maig.

Després de la reunió dels portaveus dels grups amb Felip Puig, l'oposició ha explicat que el conseller s'ha "disculpat" davant els partits per no haver pogut fer que el dispositiu resultés del tot efectiu i hi haguessin diputats que patissin l'assetjament d'alguns manifestants. De la valoració de l'operatiu, els grups han tingut interpretacions diverses, però sembla que totes les de l'oposició han estat crítiques amb la utilitat i la planificació del dispositiu policial, més quan la convocatòria de la protesta estava anunciada des de feia dies.

Des del PPC han insistit al conseller en la necessitat de denunciar i jutjar per un delicte penal als convocants de la protesta, donat que consideren que la llei és prou clara com per considerar que els que organitzaven la manifestació van ser els responsables de l'intent d'impedir que els diputats poguessin assistir al Ple del Parlament. Els populars han explicat que el conseller s'ha mostrat receptiu a la seva petició tot i no haver-se volgut pronunciar al respecte.

Tots els grups han sortit de la reunió satisfets d'haver sabut que Puig demanarà comparèixer a la comissió d'Interior per donar detalls i explicacions del dispositiu desplegat a la Ciutadella durant el dimecres passat. Tot i això, ni el conseller ni els grups han pogut concretar quan se celebrarà aquesta comissió, donat que pretenen acordar-ho en els propers dies.

De Gispert agraeix "la comprensió i el compromís" dels diputats "agredits"

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha tancat el Ple d'aquests dos darrers dies amb unes breus paraules "d'agraïment" als diputats membres de la cambra per haver participat de la sessió amb normalitat després dels incidents amb els 'indignats' del dimecres al matí'. "No havia passat en més de trenta anys, però alguns volien impedir l'exercici del dret democràtic", ha valorat De Gispert, que ha qualificat "d'intensos" els dos dies que ha durat aquest Ple.

La presidenta ha volgut "agrair" als diputats "la col·laboració, comprensió i compromís com a representants del poble de Catalunya", i s'ha dirigit "especialment als que van patir en pròpies cars agressions, amenaces i coaccions". "Ens uneixen més coses de les que ens separen, perquè ens uneix la defensa de l'estat de dret i dels valors democràtics", ha sentenciat per acabar entre els aplaudiments dels membres de la cambra catalana.

Puig desconcerta l'Acampada de Barcelona

Els 'indignats' del moviment 15-M han ajornat per demà la roda de premsa que havien convocat avui per tenir temps de preparar una "resposta unitària" als incidents ocorreguts ahir al Parlament i les declaracions que ha fet avui el conseller d'Interior Felip Puig.

Els 'indignats' havien convocat aquesta tarda els mitjans de comunicació per donar la seva versió dels incidents ocorreguts ahir quan intentaven impedir la celebració del ple del Parlament sobre els pressupostos però, finalment, l'han desconvocat i han posposat la seva declaració oficial fins demà.

Segons la comissió de comunicació de l'acampada de plaça de Catalunya, aquest sobtat canvi es deu al fet que les diverses comissions del moviment no han tingut el temps suficient per treballar en una resposta "rigorosa" davant el que han qualificat com a "greus" declaracions de Felip Puig.

El conseller ha promès que els Mossos d'Esquadra identificaran el màxim nombre possible de persones que van assetjar els diputats i també els que van donar suport als violents de forma passiva.

Oriol, membre de la comissió d'informació, ha demanat disculpes als nombrosos mitjans de comunicació que s'havien desplaçat a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona per conèixer la seva visió sobre els fets esdevinguts ahir a la cambra catalana de representants.

A títol personal, aquest mateix 'indignat' ha condemnat els incidents ocorreguts al Parlament i ha volgut desmarcar-se dels violents que ahir van sacsejar els diputats per impedir que participessin en el debat dels pressupostos de la Generalitat.

"Els fets violents ens fan mal com a moviment", ha reconegut l''indignat', que ha afegit que els fets d'ahir va ser a causa de "problemes de coordinació normals quan no hi ha líders".

Declaració dels detinguts

Els detinguts pels incidents del Parlament han començat a declarar aquest dijous al matí a la comissaria de Les Corts, segons ha explicat a l'ACN l'advocada que ha assistit a un d'ells, Anaïs Franquesa. Les mateixes fonts han dit que contra dos d'ells pesen els càrrecs de desobediència a l'autoritat i desconeix els càrrecs contra els altres quatre.

L'advocada desconeix quins seran els passos a seguir a partir d'ara ja que li han explicat que "els comandaments" han de prendre la decisió sobre si passen a disposició judicial o queden en llibertat. La comissaria presenta encara fortes mesures de seguretat tot i que la presència 'd'indignats' es redueix a set persones.

Cap a les 12 hores agents dels Mossos d'Esquadra que custodiaven la comissaria s'han apropat a aquestes persones que esperaven conèixer notícies dels detinguts pacíficament assegudes en una cantonada i els hi han demanat la documentació, envoltant-los i fer marxar els periodistes que hi havia a la zona.

L'advocada ha criticat que els detinguts van estar moltes hores retinguts al furgons després de la seva detenció, així com que es van excedir les set hores legals de que disposa la policia per comunicar al Col·legi d'Advocats les detencions.

A més, ha mostrat la seva voluntat per interposar una queixa pel fet que s'hagi "retingut" a les persones que esperaven als voltants de la comissaria, entre les quals estava ella mateixa. Franquesa ha detallat que els agents d'antiavalots els hi han demanat el document d'identificació i els hi han prohibit parlar per telèfon, fumar o marxar de la zona on els tenien retinguts durant més de quinze minuts. "És totalment il·legal", ha declarat.

Franquesa, i la resta de persones, ha demanat als agents la seva identificació o com a mínim que la portessin visible i ha assegurat que un dels agents li ha contestat que tenia identificació però no es veia perquè anava "protegit".

Després d'aquest incident la situació a l'exterior de la comissaria era de tranquil·litat, després de que aquest dimecres a la nit centenars de persones es concentressin a les portes exigint la llibertat dels detinguts.

  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  LOCALITZACIÓ     PUBLICITAT:  TARIFES  
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de diaridegirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
Adaptat a la Llei de
Protecció de Dades per


Avís legal
Altres mitjans del grup
Diario de Ibiza | Diario de Mallorca | El Diari | Empordà | Faro de Vigo | Información | La Opinión A Coruña | La Opinión de Granada | La Opinión de Málaga | La Opinión de Murcia | La Opinión de Tenerife | La Opinión de Zamora | La Provincia | La Nueva España | Levante-EMV | Mallorca Zeitung | Regió 7 | Superdeporte | The Adelaide Review | 97.7 La Radio | Blog Mis-Recetas | Euroresidentes | Loteria de Nadal | Oscars | Goya